Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί πιέζει ο Τρισέ;

Νέος γύρος εκβιασμών και πιέσεων προς την Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να πέσουν οι όποιες εστίες αντίστασης στα σχέδια της τρόικας για “ολοκληρωτικό” οικονομικό καθεστώς. Μετά τις πληροφορίες ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε συμφωνία για την κρίση χρέους και το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ίσως καθυστερήσει αρκετά, έρχονται τώρα και οι πιέσεις από τον Ζ. Κλοντ Τρισέ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά γράμμα. Από την άλλη, αποκάλυψε -θολώνοντας περισσότερο τα νερά- ότι στα προγράμματα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν προβλέπονται περικοπές (haircuts) στο χρέος.

Πρόσθεσε ότι αν αυτό άλλαζε θα ήταν σαν ανταμοιβή για όσους προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις κρατικού χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόσθετου δανεισμού της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει σε επαναγορά των ομολόγων της, ο Ζ. Τρισέ απέφυγε επί της ουσίας να τοποθετηθεί, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, εξετάζεται σε βάθος και ότι εν τέλει, αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, καθώς από μία χώρα μπορεί να ξεκινήσει η μόλυνση και των υπολοίπων.

Τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά; Γιατί έγιναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την ώρα δηλαδή που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν κι αυτές που περίμεναν όλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;

Γράφαμε κατά καιρούς ότι με το χρέος που έχει η Ελλάδα θα είναι μια ζωή χρεοκοπημένη και δεν θα υπάρχει σωτηρία στον αιώνα τον άπαντα. Λέγαμε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής, η αγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή ώστε να μειωθεί το χρέος, ήταν οι μοναδικές λύσεις αφού η Γερμανία δεν ήθελε να τυπώσει χρήμα. Ο αστερίσκος που βάζαμε ήταν στα μέτρα που θα καλούνταν να πάρει η Ελλάδα. Προς τι λοιπόν αυτή η δυστοκία από την Ευρώπη και γιατί οι δηλώσεις Τρισέ ότι όλα είναι ανοιχτά κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε το Μνημόνιο;

Ολο αυτό ¨μυρίζει¨ έντονο παρασκήνιο και άνευ προηγουμένου πιέσεις ώστε να έχουμε για καιρό το μαχαίρι στο λαιμό και να οδηγηθούμε σε επώδυνες συμφωνίες, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο.

πηγη:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου