Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μια θλιβερή πρωτιά καταγράφεται φέτος τον Ιανουάριο

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων μετατρέπεται σε αρνητικός.

Σε αρνητικό πεδίο περνά, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, ο ρυθμός των νέων δανείων που χορηγούνται από τις τράπεζες. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, τον φετινό Ιανουάριο θα καταγραφούν λιγότερες νέες χορηγήσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα, η αρνητική επιβράδυνση θα είναι οριακή, δηλαδή θα κυμανθεί λίγο χαμηλότερα από το 0%, ωστόσο θα είναι αρνητική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε οριακά θετικός, κάπου στο +0,4%, αλλά παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το μοιραίο δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο βεβαίως έπαιξαν και οι ίδιες οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι δημοσίως εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Κι αυτό γιατί εδώ και περίπου 9 μήνες έχουν κλείσει σχεδόν απόλυτα την κάνουλα των νέων χρηματοδοτήσεων, στερώντας από την αγορά τη δυνατότητα του δανεισμού. Οι ίδιες, ισχυρίζονται ότι το κάνουν διότι δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις μικροποσών, έχουν καταστήσει τόσο δύσκολο το δανεισμό, με τους όρους που έχουν θεσπίσει, που έχει μετατραπεί σε απαγορευτικός.

Το χειρότερο είναι ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όπως παραδέχονται άλλωστε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, μετατρέποντας το όλο σκηνικό σε ένα κανονικό θρίλερ, με άγνωστο τέλος.

πηγη:daneiakartes.zedo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου