Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στο 1,29 δολ. η ισοτιμία ευρώ /δολαρίου

Κάτω από τις 970 μονάδες βάσης υποχώρησε το απόγευμα το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό 10ετές ομόλογο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ νωρίς το πρωί είχε ξεπεράσει και τις 1.000 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, για έκτη συνεχή ημέρα κερδίζει έδαφος το δολάριο έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σήμερα το απόγευμα στα 1,2901 δολάρια από το επίπεδο των 1,2908 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας οι πιέσεις ήταν εντονότερες καθώς το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,2867 δολάρια «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2903 δολάρια. Οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προκαλεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές στρέφοντας ταυτοχρόνως το επενδυτικό κοινό στο αμερικανικό δολάριο. Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι Γερμανία και Γαλλία θα ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στην Πορτογαλία προκειμένου να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας. Το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας κλονίζει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει σήμερα τις αγορές Ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σήμερα και σήμερα στα 66 εκατ .εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το εναπομείναν 1 εκατ.ευρώ σε εντολή πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20,07,15 με 14 εκατ.ευρώ), και το δεκαετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 13 εκατ.ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε στο 9,48% από το 10,1% που είχε εκτιναχθεί νωρίς το πρωί, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 12,33% έναντι 2,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,50% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,37% στο εξάμηνο στο 1,22% το τρίμηνο στο 0,9% και ο μήνας στο 0,75%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου