Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Fitch: Υπό επιτήρηση οι ελληνικές τράπεζες- Υποβάθμιση της Marfin

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Marfin Popular Bank (MPB) και της ελληνικής θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank (MEB) σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης την Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank – HB) σε ΄BBB-΄ από ΄BBB΄ προηγουμένως.

Τέλος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου (BoC) σε ΄BBB+΄.

Το outlook για την Ελληνική Τράπεζα (HB) είναι σταθερό, ενώ για τις άλλες τρεις τράπεζες παραμένει αρνητικό, ανακοίνωσε η Fitch.

Ο οίκος αναθεώρησε παράλληλα το Support Rating Floors (SRF) και για τις τρεις τράπεζες σε ΄BBB-΄ από ΄BBB΄. Το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και η υποβάθμιση της Marfin Popular Bank (MPB) και της Marfin Egnatia Bank (MEB) αντανακλούν την άποψη της Fitch ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα -που αποτελεί τη δεύτερη βασική αγορά των κυπριακών τραπεζών- και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, θα παραμείνει προκλητικό επηρεάζοντας την κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού.

Επιπλέον, η Fitch εκτιμά ότι η MPB έχει πιο αδύναμο χρηματοδοτικό προφίλ με μεγαλύτερη εξάρτηση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Η υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας, προσθέτει η Fitch, είναι άμεσο αποτέλεσμα της αναθεώρησης που πραγματοποίησε στο Support Rating Floors των κυπριακών τραπεζών. Το σταθερό outlook αντανακλά το σταθερό outlook στην αξιολόγηση της Κύπρου (΄AA-΄/Stable).

Σε καθεστώς επιτήρησης οι ελληνικές τράπεζες

Την ίδια στιγμή ο οίκος έθεσε τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες μετά τη δράση που ανέλαβε για την ευρύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, έθεσε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες τις αξιολογήσεις των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική Τράπεζα.

Πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος, αναμένεται να έχει συνέπειες στην αξιολόγηση των τραπεζών. Οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών και τα εγγυημένα χρεόγραφα επίσης μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης.


Η Fitch έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, στον απόηχο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα η Fitch θέτει υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Πειραιώς, την Eurobank και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου