Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Να γιατί πληρώνουν "χρυσά" τα ξενόγλωσσα βιβλία οι γονείς

ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Την ύπαρξη καρτέλ στην ελληνική αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εξηγήθηκε έτσι, γιατί επί χρόνια οι καταναλωτές πληρώνουν "χρυσά"τα βιβλία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Η έρευνα της Επιτροπής ξεκίνησε το 2003 έπειτα από καταγγελία του βιβλιοπωλείου "Φλωράς" εναντίον Χονδρεμπόρου, αλλά επεκτάθηκε αυτεπάγγελτα στο σύνολο της αγοράς.
Τελικά επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα στους 2 μεγαλύτερους χονδρεμπόρους ξενόγλωσσου βιβλίου και σε 5 εκδοτικούς οίκους, με τους οποίους οι χονδρέμποροι είχαν συμβάσεις με με όρους αποκλειστικότητας διάθεσης βιβλίων στην ελληνική αγορά Πρόκειται για τους χονδρεμπόρους Απόλλων Α.Ε και Ευσταθιάδης Group Α.Ε και τους εκδοτικούς οίκους Burlington B.V, Pearson Limited, Μπουκουβάλας Α.Ε, Oxford και Hillside.
Διαπιστώθηκε πως οι συμβάσεις μεταξύ των παραπάνω εταιρειών παρέβαιναν το κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών, αφού οι όροι τους, δεν επιτρέπουν σε μικρότερους εμπόρους να κάνουν δικές τους εισαγωγές σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που τους επέβαλλε η σύμπραξη εκδοτών-χονδρεμπόρων.
Για τους μικρότερους χονδρέμπορους και εισαγωγείς, που δεν είχαν συμβάσεις αποκλειστικότητας, ίσχυαν δυσμενείς όροι, με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν ή να κλείσουν οι περισσότεροι. Όλο αυτό το σύστημα ήταν εις βάρος και των μικρών βιβλιοπωλείων, που δεν απολάμβαναν τις πολύ ευνοϊκότερες εκπτώσεις, που γίνονταν για μεγάλες αλυσίδες των ανταγωνιστών τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα βιβλίο, που στην Ελλάδα κοστίζει 38.00 ευρώ, στην Αγγλία 20.00 ευρώ, και στην Πολωνία 18.50 ευρώ.
πηγή: messapia
ΠΗΓΗ: της πηγής Yperdimios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου