Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Με πωλητήρια ελπίζουν ότι θα έρθει η ανάκαμψη

ΣΕ ΤΟΝΩΣΗ του επενδυτικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος μέσω της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων στοχεύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και παράγοντες της κεφαλαιαγοράς.

undefined Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και εγχώριοι επιχειρηματίες (οι συνήθεις ύποπτοι) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία η κυβέρνηση πρόκειται να αξιοποιήσει με πωλήσεις ή παραχωρήσεις. Η ευκαιρία για πολλούς ίσως αποδειχθεί μοναδική: Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αποσπάσει έσοδα 7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία (το 1 δισ. εξ αυτών φέτος). Παράλληλα, η κρίση έχει ρίξει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το θέμα του τζόγου. Ανάμεσα στους έλληνες ενδιαφερόμενους είναι όμιλοι όπως αυτοί των Κοπελούζου, Μπόμπολα, Νειάδας (Centric), οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς. Οχι απαραίτητα να λειτουργήσουν ως πάροχοι στοιχήματος, αλλά για τη διάθεση μέχρι και υπηρεσιών περιεχομένου κ.λπ.

Οι ξένοι, από την πλευρά τους, ενδιαφέρονται κυρίως για υποδομές και ακίνητα του Δημοσίου. Πρόκειται περισσότερο για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, παρά για μεμονωμένους επενδυτές.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και αποκάλυψε μια λεπτομέρεια με σημασία. Είπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πολλαπλή σημασία για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και μπορεί να συμβάλουν στο να βγει το Χρηματιστήριο από το τέλμα, στην τόνωση των συναλλαγών και στη διασπορά της προσοχής σε περισσότερες μετοχές.

Στο περιθώριο της συνέντευξης ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια ταξιδιού που έκανε προ ημερών στις ΗΠΑ, τον πλησίασαν στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων, που «ακολουθούν» το ΔΝΤ, δηλαδή επενδύουν σε εταιρείες, σε χώρες που έχουν τεθεί υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Τον ρώτησαν διάφορα στοιχεία για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η ελληνική αγορά αποτελεί ελκυστική επενδυτική πρόταση για όσους μπορούν να αναλάβουν το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο «εναγκαλισμός» των funds με το ΔΝΤ μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Είτε ως ζώνη ασφαλείας στις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους, δεδομένου ότι το ΔΝΤ «κυβερνά» σήμερα τη χώρα, είτε ως παράθυρο εισόδου και διαμοιράσματος των πολύτιμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι πολλά περιουσιακά στοιχεία χωρών που δέχτηκαν τη βοήθεια του ΔΝΤ πέρασαν στα χέρια τρίτων.

Ποιος είναι ο στόχος τους

Οι ιστορίες αυτές επιβεβαιώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό που λένε και αρκετοί πολιτικοί (και ο λαός ενστικτωδώς αισθάνεται), ότι δηλαδή είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να ξεπουληθεί σε ξένα συμφέροντα, που θα αγοράσουν κυρίως υποδομές φθηνά και θα ωφεληθούν από τις υπεραξίες όταν ανακάμψει η οικονομία ή όταν γίνει το περίφημο «haircut» του χρέους (ή διαγραφή μέρους του χρέους), όπως έγινε στην Αργεντινή.

Πράγματι, η ελληνική αγορά έχει ένα αρνητικό ρεκόρ αυτή την περίοδο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των τολμηρών που θα αναλάβουν το ρίσκο και φυσικά όσων διαθέτουν τα κεφάλαια και την υπομονή να περιμένουν (σίγουρα ανάμεσα στους έλληνες πολίτες αυτοί θα είναι ελάχιστοι).

Η χρηματιστηριακή αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί ολοένα και μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτή την περίοδο, ο λόγος χρηματιστηριακής αξίας προς ΑΕΠ είναι 25,8%, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 ετών.

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου