Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Στρατηγική προτεραιότητα» ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έργο στρατηγικής προτεραιότητας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου. «Στόχος μας είναι η παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων μας με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε. Η Βουλγαρία ζητάει τη ματαίωση του έργου, ισχυριζόμενη ότι η κατασκευή του αγωγού θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον. Απαντώντας στη βουλγαρική κυβέρνηση, ο Γ. Μανιάτης υποστήριξε ότι ο αγωγός θα μειώσει τον κίνδυνο θαλασσίου ατυχήματος δεξαμενόπλοιου στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο, γεγονότος που θα ήταν -όπως τόνισε- καταστρεπτικό για το περιβάλλον και τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, "με βάση όλες τις αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές".

Αναφορικά με τα οφέλη του αγωγού για την ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας, που θα αφορούν στην υλοποίηση του έργου και 150 μόνιμες, που θα αφορούν στη λειτουργία του. Όπως είπε, το κόστος του αγωγού στο ελληνικό έδαφος θα φθάσει το 1,5 δισ. δολάρια και θα ανατεθεί σε ελληνικές εταιρείες, με χρόνο κατασκευής τα 2,5 χρόνια. Τα μόνιμα έσοδα υπολογίζονται σε 35 – 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και θα επενδύονται στη Θράκη.

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου