Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πιο «αλμυρή» από τις αρχές του έτους η ζάχαρη

Η αύξηση στο προϊόν έχει ήδη εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Ελαφρώς πιο αλμυρή θα είναι, πολύ σύντομα, η ζάχαρη που θα προμηθεύονται τα νοικοκυριά για τις καθημερινές τους ανάγκες, καθώς η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ) είναι αποφασισμένη να «τσιμπήσει» λίγο την τιμή της.

Η απόφαση για την επιβολή μιας αύξησης στη λιανική τιμή του προϊόντος έχει ήδη ληφθεί από τη διοίκηση της επιχείρησης και έχει εξασφαλίσει και το πράσινο φως του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες ημέρες το ίδιο υπουργείο έκανε πράξη τις (μέχρι τότε «άσφαιρες») διακηρύξεις περί της «κήρυξης πολέμου» κατά της ακρίβειας, ανακοινώνοντας μειώσεις τιμών σε 661 προϊόντα. Άβυσσος.

Όσον αφορά στην περίπτωση της ΕΒΖ, η νέα τιμολογιακή πολιτική της προβλέπει «καπέλο» της τάξης των 20 ευρώ ανά τόνο. Κάτι που σημαίνει ότι ως ποσοστό, η μεταβολή που δρομολογείται και που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους, θα κυμανθεί σε περίπου 3,5% - 4%, ανά κιλό ζάχαρης.

Επίσημη δικαιολογία για την επιβολή της αύξησης είναι οι ζημιές στην παραγωγή φθηνής ζάχαρης που έχουν υποστεί τόσο η Βραζιλία, όσο και η Ινδία, αλλά και οι περιορισμένες αποδόσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης, που οδήγησαν σε αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για το προϊόν. Έδρασε, δηλαδή, ο νόμος της αγοράς.

Οι προωθούμενες αυξήσεις λιανικής σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να έχουν οριζόντια εφαρμογή, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα επιβληθεί τόσο επί της ζάχαρης που παράγεται με ελληνικά τεύτλα και σε ελληνικά εργοστάσια, όσο και στις άλλες κατηγορίες προϊόντος που εισάγει η ΕΒΖ, και θα πουλά, εφεξής, στο πλαίσιο της πολιτικής της για να καταστεί εκ νέου απόλυτος ηγέτης της αγοράς. Θυμίζουμε ότι σήμερα η βιομηχανία –έχοντας απεμπολήσει το 50,1% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης- κατέχει μερίδιο περίπου 60% στην εμπορία ζάχαρης και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανακαταλάβει το χαμένο έδαφος, κάνοντας χρήση του «όπλου» των εισαγωγών.

Έτσι, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού πρόκειται να γίνει εισαγωγή περίπου 60 χιλ. τόνων ζάχαρης από τις δύο θυγατρικές εταιρείες που διατηρεί η ΕΒΖ στη Σερβία, ενώ άλλοι σχεδόν 65.000 τόνοι θα είναι ζάχαρη την οποία θα παράγουν για την ελληνική βιομηχανία (με τεύτλα που έχει αγοράσει η ίδια) με τη μορφή φασόν η γαλλική ζαχαροβιομηχανία Crystal και η αντίστοιχη γερμανική Nort Zucker. Επειδή, όμως, η συνολική εγχώρια κατανάλωση ζάχαρης ξεπερνά τους 320.000 τόνους (μαζί και με τη βιομηχανία όπως π.χ. coca cola κλπ) και η φετινή παραγωγή περιορίζεται σε μόλις 78.000 τόνους (συν άλλοι 12-13.000 οι οποίοι θα «μεταφερθούν» από την προηγούμενη χρονιά, σύνολο δηλαδή περί τους 90.000), το υπόλοιπο που χρειάζεται η ΕΒΖ για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, θα το προμηθευτεί στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας την οποία έχει συνάψει με τον κολοσσό της EDF – MAN. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή για το διάστημα Σεπτέμβριος 2010 – Μάρτιος 2011, θα προμηθευτεί περί τους 50 χιλ. τόνους κι εφόσον μελλοντικά χρειαστούν και άλλοι όγκοι, θα πράξει ανάλογα.

πηγη:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου