Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

"Ο κλέφτης πρέπει να πηγαίνει στη φυλακή"

"Ο κλέφτης πρέπει να πηγαίνει στη φυλακή" , δήλωσε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που σύμφωνα με τους παρατηρητές "έβγαλε την απόφαση" στην πολυσυζητημένη δίκη, τη δεύτερη στη σειρά, του άλλοτε πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και του συγκατηγορούμενού του, Πλάτον Λεμπέντεφ. Όσον αφορά την υπεράσπιση του Χοντορκόφσκι, αναφέρθηκε από την πλευρά της, δια στόματος του δικηγόρου Γιούρι Σμιτ, σε "ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας" στη διεξαγόμενη δίκη. Προανήγγειλε, ταυτοχρόνως, παραπομπή της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Ας σημειωθεί ότι η φράση "ο κλέφτης πρέπει να πηγαίνει στη φυλακή" περιέχεται σε λαϊκό τηλεοπτικό σίριαλ, που περιγράφει τον ακήρυκτο πόλεμο μαφίας-αστυνομίας κατά τη δεκαετία του '40, λέγεται δε η ανωτέρω φράση από αστυνομικό, που όμως υποδύεται στο σίριαλ ο πασίγνωστος τραγουδιστής, Βλαντίμιρ Βισότσκι.

"Τα εγκλήματα Χοντορκόφσκι τα απέδειξε η ρωσική δικαιοσύνη", δήλωσε επίσης ο Ρώσος πρωθυπουργός, που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το '02 έως το '08.

"Για τέτοια εγκλήματα, στις ΗΠΑ φυλάκισαν τον Μπέρναρντ Μέϊντοφ 150 έτη", πρόσθεσε. Τέλος ανέφερε ότι ο Χοντορκόφσκι, από τη φυλακή του, "παρήγγειλε" δολοφονίες πολιτικών εχθρών του.

Με τέτοιες δηλώσεις, "η σύνταξη μιας δίκαιας απόφαση θα περιπλακεί", σχολίασε το στέλεχος του Παρατηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αννα Σεβορτιάν.

Στη δεύτερη δίκη του ο φυλακισμένος από το 2003 Χοντορκόφσκι --εκτίει την ποινή του στη Σιβηρία--δικάζεται για "την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου".

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση στη δίκη αυτή θα εκδοθεί την 27η Δεκεμβρίου. Ο Χοντορκόφσκι διετέλεσε πρόεδρος γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού ομίλου "Γιούκος", που έχει σήμερα πια διαλυθεί, προς όφελος πετρελαϊκών ομίλων, πειθήνιων προς το Κρεμλίνο.

-Στη δίκη Χοντορκόφσκι οι παρατηρητές διαβλέπουν την αναμέτρηση του Κρεμλίνου με μιαν οικονομική ολιγαρχία, που όμως κατέστη ανεξάρτητη.

-Στο μεταξύ, ένας στενός σύμβουλος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, νομικού, με πιο ανεξάρτητη ματιά από τον Πούτιν για την ανωτέρω δίκη, ο Αρκάδιος Ντβόρκοβιτς, έσπειρε σήμερα με δηλώσεις του "τις αμφιβολίες για τα αποδεικτικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη δεύτερη, κατά σειράν, δίκη" με κατηγορούμενους τους Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ.



πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου