Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα και Ιρλανδία έχασαν τις περισσότερες καταθέσεις στην Ευρώπη συνολικά 62 δις – Ενισχύθηκαν στην Πορτογαλία

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της Ευρώπης όσον αφορά τις καταθέσεις ενώ ταυτόχρονα είναι και οι πιο υπερδανεισμένες οι τράπεζες τους από την ΕΚΤ.
Αντιθέτως η Πορτογαλία τα έχει πάει έως τώρα πολύ καλύτερα ενώ στη Ισπανία οι τράπεζες έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ μόλις 67 δις ευρώ.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Σύμφωνα με έρευνα του www.bankingnews.gr προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Οι ελληνικές τράπεζες είδαν την καταθετική τους βάση από τις αρχές του 2010 να μειώνεται κατά 27,7 δις ευρώ στα 211,45 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου ενώ τον Νοέμβριο, υποχώρησαν περαιτέρω στα 210,5 δις ευρώ.
Παράλληλα έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 92,4 δις ευρώ και έναντι αυτών έχουν καταθέσει εγγυήσεις 137,7 δις ευρώ.
Στην Ιρλανδία τι έχει συμβεί;
Οι Ιρλανδικές τράπεζες δανείσθηκαν 136 δις ευρώ από την ΕΚΤ παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Δεν μπορούν να δανεισθούν από τις αγορές και υποχρεώνονται να καταφεύγουν στην ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή όμως οι καταθέσεις μειώθηκαν στο Ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα 35 δις ευρώ που αποτελεί και την μεγαλύτερη βάση απόλυτου μεγέθους εκροή σε επίπεδο χώρας.
Στην Πορτογαλία η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά τις καταθέσεις.
Συνολικά αυξήθηκαν στα 212 δις ευρώ ενώ μόνο σε επίπεδο νοικοκυριών σημείωσαν μείωση κατά 1,4 δις ευρώ από τις αρχές του έτους στα 116,86 δις ευρώ.
Οι Ισπανικές τράπεζες επίσης ακόμη καλύτερα καθώς δεν είχαν εκροή καταθέσεων ενώ ταυτόχρονα έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 67 δις ευρώ πολύ λιγότερα από ότι οι ελληνικές τράπεζες.
Ως μέτρο σύγκρισης το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών στην Ελλάδα στα 445 δις ευρώ και των Ισπανικών στα 2,5 τρις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου