Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Έρχεται μπαράζ μέτρων μαζί με την 3η δόση

Μία πρώτη «γεύση» από το τριετές πακέτο μέτρων αξίας 12,77 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί από τη Βουλή τον Μάρτιο έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην έκθεση έγκρισης της τρίτης δόσης του Δανείου, περιέγραψε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει το Μνημόνιο την περίοδο 2012 -2014. Περιλαμβάνουν μεταφορά σε συντελεστή ΦΠΑ 23% πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, περιορισμό των αποσβέσεων και των εξαιρέσεων, νέου τύπου φορολογία κεφαλαίου μαζί με εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα, ριζική αλλαγή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, μαζικές πωλήσεις ΔΕΚΟ και κρατικών ακινήτων και κατάργηση δεκάδων φορέων του δημοσίου.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτη δόσης 2,5 δισ. ευρώ και καθιστά σαφές ότι θα συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 5 σε 10 έτη μόλις συμφωνήσει και η άλλη πλευρά, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη.

Για την εκτέλεση του Μνημονίου, φαίνεται να ακολουθεί την μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου: επικροτεί τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (ασκώντας διακριτική κριτική για την υστέρηση στα έσοδα και αποκλίσεις στις δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου). Γίνεται όμως ξεκάθαρο στο κείμενο της έκθεσης ότι στόχος είναι η πολιτική συναίνεση για το νέο κύμα αλλαγών οι οποίες θα είναι πολύ πιο επώδυνες και δύσκολες.

Ο γενικός διευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος, Μουρίλο Πορτουγκάλ, έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές για την αποφασιστική εφαρμογή των δύσκολων και φιλόδοξων μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, «φωτογράφισε» ως νέο σημείο προσοχής της Τρόικας για την 4η δόση του Μαρτίου τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Τις προθέσεις της Τρόικας για το μέλλον, δηλαδή για μέτρα που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και δεν περιλαμβάνει το Μνημόνιο περιγράφει η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ. Αναφέρει τομείς δράσης για την περίοδο 2012-2014 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

- ΔΕΚO: Το πακέτο θα περιλαμβάνει την ανακοστολόγηση των υπηρεσιών, παρεμβάσεις για την μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, μείωση των επιδοτήσεων, «πάγωμα» προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού και την πώληση όσων δεν είναι στρατηγικής σημασίας για το κράτος.

- Φορείς δημοσίου: Κατάργηση όσων δεν χρειάζονται, συγχώνευση όσων επιτελούν συναφές αντικείμενο και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις.

- Φόροι: Μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό, κατάργηση ευνοϊκών συντελεστών που ισχύουν με γεωγραφικά κριτήρια, περιορισμός των συντελεστών αποσβέσεων, άρση εξαιρέσεων, αυστηροί όροι για το δικαίωμα ενδοομιλικών συναλλαγών και νέοι όροι στην φορολογία κεφαλαίου.

- Κοινωνικά προγράμματα: Περιορισμός των παροχών προς τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας και άρση αλληλοκάλυψης παροχών.

- Μισθολόγιο: «Πάγωμα» των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης από 7 ώρες σε 8 ώρες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση των επιδομάτων ως ποσοστό του βασικού μισθού. Σύνδεση απολαβών με την εργασία, περιορισμός αυξήσεων μισθών και προαγωγές μετά από 2 έτη παραμονής σε 1 θέση.

- Αμυντικές δαπάνες: Αλλαγή του τρόπου σύναψης προμηθειών με στόχο τη μείωση του κόστος κάτω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

πηγη banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου