Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

H Ελλάδα έχει 14 ημέρες ζωής ακόμα…

Δύο μόλις εβδομάδες ζωής έχει η Ελλάδα και ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα δεν θα καταφέρει να λάβει την τρίτη δόση του δανείου, θα βρεθεί ξανά στη δίνη των αγορών και τελικά θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτά υποστηρίζει η Ηigh Frequency Economics και θεωρεί ότι η μόνη λύση για τη χώρα η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και η αναδιάρθρωση του χρέους. Την ώρα λοιπόν που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιρλανδία και στο ενδεχόμενο προσφυγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εγείρει τόσο η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όσο και το δυσβάστακτο κόστος διάσωσης των τραπεζών της, ο οίκος σε νέα έκθεσή του με τίτλο «14 Μέρες Ζωής», εξακολουθεί να επιμένει… ελληνικά, αναφερόμενος στο «άλυτο, ακόμη, δημοσιονομικό πρόβλημα» της χώρας μας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την περασμένη άνοιξη είχαν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν καθοριστικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, κανείς δεν θα αμφισβητούσε τώρα τη θέλησή τους, ή τις δυνατότητές τους, στο θέμα επίλυσης του ιρλανδικού ζητήματος.
Η Ηigh Frequency Economics εκτιμά πως όχι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει επιλυθεί, αλλά και ότι αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών αγορών και μάλιστα πολύ σύντομα. Εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων.
Η Ελλάδα έχει μόνο δύο εβδομάδες καιρό προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, αναφέρει ο οίκος. Η καταβολή της δόσης έχει οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στην έκθεσή της για τη χώρα μας η Ηigh Frequency Economics στέκεται στη μαύρη τρύπα που παρουσιάζουν τα έσοδα, εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λάβει τα 6,5 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης, κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, ότι σε… 60 ημέρες από τώρα η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα. Εάν πάλι η χώρα κατορθώσει να επιτύχει την καταβολή της δόσης, τότε θα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της κυβέρνησης και των τοκοχρεολυσίων της.
Κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί τι θα συνέβαινε στην πρώτη περίπτωση, σε εκείνη δηλαδή που η Ελλάδα «χάσει» την τρίτη δόση του δανείου, σημειώνεται επίσης στην έκθεση. Θα επρόκειτο για μια ιστορικών προδιαγραφών καταστροφή που θα κλόνιζε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αποφευχθεί η καταστροφή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος. Παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει εύσημα στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου η χώρα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», οι ποσοτικοί δημοσιονομικοί στόχοι μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα έπρεπε να θέσει νέους στόχους και το δράμα θα έπρεπε να επιμηκυνθεί μέχρι το επόμενο τεστ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Κάτι το οποίο η Γερμανία δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση, αφού το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προσφέρθηκε με άκρως αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση, η εναλλακτική λύση για την Ελλάδα θα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Με δεδομένα και τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ίδια, ή ακόμη και σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη που βρισκόταν την περασμένη άνοιξη, πριν δηλαδή τη δημιουργία του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ.
«Ανίκανη να βγει στις αγορές για δανεισμό, η Ελλάδα θα φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Υπό αυτές τις συνθήκες η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποφευχθεί», εκτιμά η Ηigh Frequency Economics.
Και εδώ έγκειται ο ρόλος των ευρωπαϊκών αρχών.
«Αν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, με την υποστήριξη της ΕΕ, τότε οι ανησυχίες στις αγορές θα καταλαγιάσουν και κανείς δεν θα αναρωτιέται αν η ευρωπαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να στηρίξει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Ισπανία. Αν πάλι η ελληνική περίπτωση καταλήξει σε φιάσκο, κανείς δεν θα μπορέσει να πιστέψει ότι η Ιρλανδία θα τα καταφέρει.
Απομένουν λοιπόν 14 μέρες μέχρι να δούμε το ελληνικό χρέος να καταστρέφει τον κόσμο…» καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου