Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Τσουνάμι» επισφαλειών (και) στην Τρ. Κύπρου!

Ούτε οι κυπριακές τράπεζες, παρότι θεωρούνται σχετικά «ασφαλέστερες» και προσελκύουν όλο και περισσότερες ελληνικές καταθέσεις, έχουν αποφύγει το «τσουνάμι» επισφαλειών που σηκώθηκε μετά την κορύφωση της κρίσης, από το φθινόπωρο του 2008. Στην Τράπεζα Κύπρου, οι προβλέψεις για επισφάλειες μεταξύ 9μήνου 2008 και 9μήνου 2010 έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, ενώ η τράπεζα υποχρεώθηκε να προσφύγει στο καθιερωμένο πλέον «τρικ» της επαναταξινόμησης ομολόγων, για να αποφύγει πρόσθετες απώλειες άνω των 327 εκατ. ευρώ. Στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου της τράπεζας αποκαλύπτεται μεγάλη αύξηση των προβλέψεων:

n Από 156 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2009 εκτινάσσονται σε 229 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένες περίπου κατά 47%. Έτσι, οι προβλέψεις έφθασαν να «ροκανίζουν» το 45% των κερδών προ προβλέψεων του ομίλου, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 34%.

n Η απειλητική εμφάνιση των προβλέψεων γίνεται σαφέστερη, αν συγκριθούν τα αποτελέσματα 9μήνου 2008, δηλαδή πριν αρχίσει η μεγάλη κρίση, με τα τρέχοντα: τότε, η τράπεζα είχε σχηματίσει προβλέψεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μια διετία έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί! Εκείνες τις καλές εποχές μάλιστα, οι προβλέψεις αντιστοιχούσαν σε ποσοστό χαμηλότερο του 9% επί των κερδών προ προβλέψεων.

Η αύξηση των προβλέψεων είναι σε μεγάλο υπεύθυνη για τη μείωση των κερδών μετά τους φόρους από 122,1 σε 86,6 εκατ. ευρώ (-41%). Αξίζει να τονιστεί δε, ότι το συνολικό εισόδημα της τράπεζας μετά τους φόρους και πρόσθετες χρεώσεις (επιπτώσεις από συναλλαγματικές διαφορές, λοιπά έξοδα) φέτος σχεδόν εκμηδενίζεται: από 178 εκατ. ευρώ πέρσι, υποχωρεί δραματικά στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Αυτή δεν ήταν όμως η μόνη σοβαρή επίπτωση της κρίσης στους λογαριασμούς της Τρ. Κύπρου. Η τράπεζα προσέφυγε σε εκτεταμένη χρήση του λογιστικού τεχνάσματος των επαναταξινομήσεων χρεογράφων, που ως γνωστόν χρησιμοποιήθηκε αρκετά και από τις ελληνικές τράπεζες, για να αποφύγει σημαντικές απώλειες.

Έτσι, ομόλογα λογιστικής αξίας 1,312 δις. ευρώ πέρασαν από το χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων προς πώληση στα τραπεζικά βιβλία (χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων), καθώς η εύλογη αξία τους είχε πέσει κάτω από τα 993 εκατ. ευρώ. Με αυτή την αναταξινόμηση, η τράπεζα αναφέρει ότι απέφυγε επιπρόσθετες ζημιές ύψους 273 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ομόλογα αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, που η εύλογη αξία τους είχε μειωθεί κάτω από 443 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκαν από το χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων προς πώληση στο χαρτοφυλάκιο των διακρατούμενων ως τη λήξη. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα απέφυγε πρόσθετες ζημιές 54,1 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η εμπιστοσύνη που φαίνεται να εμπνέουν οι κυπριακές τράπεζες περισσότερο από τις ελληνικές στους καταθέτες έκανε το… θαύμα της και η Τρ. Κύπρου εμφάνισε αρκετά σημαντική αύξηση καταθέσεων, σχεδόν κατά 3 δις. ευρώ. Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης και η σαφώς καλύτερη κερδοφορία από τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Κύπρου σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ενώ η τράπεζα ολοκλήρωσε έγκαιρα την αύξηση του κεφαλαίου της και έχει μεγαλύτερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τη συνέχεια της κρίσης.

πηγη:www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου