Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η χειρότερη επίδοση ΑΕΠ από τη Μεταπολίτευση

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, στην οποία βυθίζεται η οικονομία. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας έφθασε το 4,5%, που είναι και η χειρότερη επίδοση από τη μεταπολίτευση και μετά. Με τα έως τώρα δεδομένα υπολογίζεται ότι το 2010 θα κλείσει με ύφεση της τάξης του 4% -όπως προβλέπεται στο μνημόνιο- ή και ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν βελτιωθεί η εικόνα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε αναθεώρηση επί τα χείρω των δεδομένων για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, καθώς τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η Γιούροστατ έχουν διαπιστώσει «ασυνέχεια στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης».

Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχουμε νέα δυσάρεστη έκπληξη μέχρι το τέλος του μήνα.

Η «βουτιά» της οικονομίας οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και των επενδύσεων κατά κύριο λόγο στην αγορά ακινήτων.

Και έτσι πέρασε σε δεύτερη μοίρα η βελτίωση του εξαγωγικού κλάδου και της ναυτιλίας.

Πιο αναλυτικά, χθες η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποίησε πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και κατά 1,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Ετσι με βάση τις νέες εκτιμήσεις στο δεύτερο τρίμηνο, η ύφεση ανήλθε σε 4% (η αρχική εκτίμηση ήταν 3,7%) και στο πρώτο τρίμηνο η μείωση του ΑΕΠ ήταν 2,7% (έναντι εκτίμησης για 2,3%).

Η πρόβλεψη
Με αυτά τα δεδομένα στο τέλος του 9μήνου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε 3,73% κατά μέσο όρο και προσεγγίζει ήδη την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 4% στο σύνολο του έτους.

Για το 2011, στο προσχέδιο διατυπώνεται η εκτίμηση για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,6%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πρόσφατα ότι ενδέχεται η ύφεση το επόμενο έτος να προσεγγίσει και το 3%.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται πως η υποχώρηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται, όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, στη συρρίκνωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη (κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση) και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις επιχειρήσεων, οικοδομική δραστηριότητα, κ.λπ.).

Κώστας Τσαχάκης

πηγη:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου