Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Subprime crisis 2»: Μια επικίνδυνη επιστροφή!

Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman και τη διάσωση στο «παρά πέντε» της AIG, στο αποκορύφωμα της “subprime crisis” που άρχισε από την Αμερική, για να κλονίσει συθέμελα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η κρίση με τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ περνά σε νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη φάση: αυτό τονίζουν στο «Β» τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν τη δυναμική μια νέας, σοβαρής αναταραχής, η οποία μάλιστα βρίσκει το διεθνές πιστωτικό σύστημα και τα κράτη εξουθενωμένα από τον πρώτο γύρο της κρίσης. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο της έντασης σε αυτή τη νέα φάση της “subprime crisis”, αλλά χθες ήταν η πρώτη ημέρα που η υπόθεση άρχισε να κλονίζει τα χρηματιστήρια, προκαλώντας μεγάλη «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές (ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,6%, αφού είχε «σκαρφαλώσει» σε επίπεδα ρεκόρ 5μήνου, με την Bank of America σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή της συνεδρίασης).

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, η ανησυχία των επενδυτών κορυφώνεται και η χθεσινή πτώση στην Νέα Υόρκη καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι κοινό μυστικό στους τραπεζικούς κύκλους, ότι το αμερικανικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε καθεστώς… νομισματικής υποβοήθησης από την Fed, η οποία κάθε εβδομάδα προχωρεί σε μεγάλες ενέσεις ρευστότητας, με αγορές ομολόγων από primary dealers, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν «ζεστό χρήμα» στις μετοχές, ενώ όλοι περιμένουν τις ακόμη μεγαλύτερες «ενέσεις» ρευστότητας στο πλαίσιο της «Ποσοτικής Χαλάρωσης 2», που αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο.

Έμπειροι παρατηρητές των αγορών και των εξελίξεων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα τονίζουν στο «Β», ότι χθες καταγράφηκε ένα γεγονός που ενδέχεται αποδειχθεί καταλυτικό στην εξέλιξη της νέας κρίσης με τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ως γνωστόν έχει υποστεί ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τοποθετήσεις του σε σύνθετα προϊόντα, βασισμένα σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού ή χαμηλότερου κινδύνου:

n Το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο του κόσμου, η PIMCO, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, BlackRock, αλλά και η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (NY Fed), ζήτησαν με επιστολή τους από την Bank of America να βάλει το συντομότερο τάξη στα προβλήματα τεκμηρίωσης και διαχείρισης στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζει η θυγατρική της, CountryWide, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» η διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακινήτων για την ανάκτηση προβληματικών στεγαστικών δανείων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τρεις ισχυροί «παίκτες» του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ζητούν από την BofA να ενεργοποιήσει τις ρήτρες που περιλαμβάνονται σε τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων και να προχωρήσει στη διαδικασία επαναγοράς δανείων ύψους έως και 47 δις. δολ.!

n Τραπεζικά στελέχη εξηγούν, ότι πρόκειται για μια μάλλον απρόσμενη κορύφωση της κρίσης που είχε αρχίσει πρόσφατα, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σοβαρά λάθη και παρατυπίες στους τίτλους των στεγαστικών δανείων που είχαν στα χέρια τους οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε παράνομες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών. Πριν από λίγες ημέρες, οι εισαγγελικές αρχές πενήντα πολιτειών των ΗΠΑ διέταξαν ειδική έρευνα για τις παρατυπίες των τραπεζών, ενώ η BofA υποχρεώθηκε να αναστείλει προσωρινά τους πλειστηριασμούς, μέχρι να βγει άκρη με τη νομιμότητα των τίτλων που είχε στην κατοχή της. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αμερικανικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν γρήγορα τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, ώστε να τα τιτλοποιήσουν και να πουλήσουν σύνθετα προϊόντα στις αγορές, έχασαν την… μπάλα κατά την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν στα χέρια τους σε πολλές περιπτώσεις νόμιμους εκτελεστούς τίτλους, για να προχωρήσουν κατασχέσεις και να πάρουν οι επενδυτές πίσω τα κεφάλαιά τους από τα προβληματικά δάνεια, που στο μεταξύ έχουν ενσωματωθεί σε «μπουκέτα» τιτλοποιήσεων.

n Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ότι τρεις κορυφαίοι επενδυτές σε σύνθετα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, όπως η PIMCO, η BlackRock και η NY Fed, ζητούν τώρα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα των συμβάσεων τιτλοποίησης, που υποχρεώνει την τράπεζα που προχώρησε στη χορήγηση του αρχικού δανείου να το επαναγοράσει, για να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των δομημένων. Μάλιστα, έχει προκαλέσει αίσθηση το ποσό που ενδέχεται να «πέσει στην πλάτη» της BofA (47 δις. δολ.), καθώς η JP Morgan υπολόγισε στην τελευταία της έκθεση, ότι η μέγιστη πιθανή επιβάρυνση των αμερικανικών τραπεζών από επαναγορές στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να φθάσει τα 55 δις. δολ. «Αν μόνο από την BofA ζητηθούν 47 δις. δολ., προφανές είναι ότι το συνολικό βάρος για τις αμερικανικές τράπεζες θα μετρηθεί σε εκατοντάδες δις. δολ., ενώ το παιχνίδι μόλις έχει αρχίσει, αφού είναι βέβαιο ότι μετά την πρώτη κίνηση θα ακολουθήσουν και άλλοι κάτοχοι δομημένων προϊόντων στην ίδια κατεύθυνση», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Και επισημαίνουν, ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πάλι ο κίνδυνος κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών, τις οποίες θα πρέπει να διασώσει εκ νέου το αμερικανικό Δημόσιο, που όμως «στενάζει» υπό το βάρος του χρέους του.

Αν τις επόμενες εβδομάδες επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό που εμφανίσθηκε και πάλι στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, σοβαροί παρατηρητές των εξελίξεων στις αγορές τονίζουν, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για το πιστωτικό σύστημα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού: τα λάθη με τους τίτλους των στεγαστικών δανείων επαναφέρουν τον κίνδυνο που υποτίθεται ότι είχε διαχυθεί στη διεθνή αγορά, με τις τιτλοποιήσεις, απευθείας στην κεφαλαιακή βάση των μεγάλων τραπεζών, που μόλις έχουν συνέλθει από τον πρώτο γύρο της κρίση…

ΠΗΓΗ:www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου