Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εξαφανίστηκαν οι επιταγές

Σε είδος υπό εξαφάνιση τείνει να καταστεί ένα από τα συνηθέστερα μέσα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Τους τελευταίους μήνες ο εμπορικός κόσμος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιορισμένου τζίρου και μειωμένης κατανάλωσης, προχωράει μαζικά στο πάγωμα των συναλλαγών του μέσω επιταγών

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο "axiaplus.gr", η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παράλληλα οι τράπεζες έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηρές στη χορήγηση μπλοκ και ορίων επιταγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μείωση του αριθμού των μεταχρονολογημένων επιταγών υπολογίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε ετήσια βάση, ενώ και η μείωση των "φεσιών" στην αγορά, αποδίδεται στην κάθετη πτώση των συναλλαγών.

Εκατοντάδες χιλιάδες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν από την μια το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας και από την άλλη την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, προχωρούν στο πάγωμα πάσης φύσεως συναλλαγών είτε με προμηθευτές είτε με πελάτες οδηγώντας την αγορά σε συνθήκες αδράνειας με οδυνηρές, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, συνέπειες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα πλαφόν προεξόφλησης επιταγών στις τράπεζες για άντληση ρευστότητας, είναι για πρώτη φορά μηδενικά, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν διακινούνται στην αγορά επιταγές, προκειμένου οι κάτοχοι τους να τις καταθέσουν εν συνεχεία στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες τους τελευταίες μήνες έχουν αναπροσαρμόσει την στρατηγική τους αναφορικά με την διαχείριση επιταγών και πιο συγκεκριμένα εξοφλούν λιγότερες μεταχρονολογημένες επιταγές, απορρίπτουν τις "επιταγές ευκολίας" και ζητούν τιμολόγια για να πιστοποιείται η εμπορική συναλλαγή, ενώ αξιολογούν επιπρόσθετα στοιχεία και το "πελατολόγιο" του κομιστή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, πιέζουν για πρόσθετες εξασφαλίσεις (ακίνητα κλπ) για να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις το "πλαφόν" στο λογαριασμό τους.

12μηνες όσες επιταγές κυκλοφορούν

Παράλληλα παρατηρείται σημαντική επιμήκυνση και του χρόνου κάλυψης των μεταχρονολογημένων καθώς όσοι επιχειρηματίες έχουν δυνατότητα να εκδώσουν νέες επιταγές επιλέγουν ακόμη και την 12μηνη διάρκεια τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, σε ετήσια βάση κυκλοφορούν στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι σήμερα πολλαπλάσιο, δεδομένου ότι για να υπολογιστεί, ελήφθη ως μέσος όρος μεταχρονολόγησης μίας επιταγής οι 4 μήνες, χρόνος που έχει αυξηθεί σήμερα μέχρι και τους 12 μήνες.

Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 το ποσό των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στα 1,3 δισ. ευρώ, με τις μεταχρονολογημένες επιταγές να αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Οικονομίας.

1,3 δις. φέσια στο οκτάμηνο

Ετσι, αν και οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές μειώθηκαν στο οκτάμηνο του 2010 στο 1,3 δισ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2009, το ύψος τους κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό αν λάβει κανείς υπόψη τη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών ως μέσο συναλλαγής. Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τον Αύγουστο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών είναι το υψηλότερο του 2010, δείχνοντας πως η τάση είναι ανοδική.

πηγη:axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου