Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κινεζικός Τύπος: Η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί την άνοδο της Κίνας

Απόδειξη πως η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί την άνοδο της Κίνας αποτελεί η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό, ισχυρίζεται ο κινεζικός Τύπος. Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό αποδεικνύει πως η Δύση δεν μπορεί να χωνέψει την ιδέα της ραγδαίας ανόδου της Κίνας, τονίζει στα σημερινά του δημοσιεύματα ο κρατικός Τύπος, απηχώντας την έντονη καταδίκη της κυβέρνησης στην απόφαση της επιτροπής του βραβείου.

Ορισμένες κινεζικές εφημερίδες υπαινίσσονται πως αυτή η βράβευση αποδεικνύει τις προκαταλήψεις της Δύσης στην οικονομική και πολιτική άνοδο της Κίνας.

Όπως τονίζουν οι Παγκόσμιοι Καιροί, μία λαϊκή εφημερίδα της Κίνας, εάν εφαρμοσθούν οι ιδέες του Λιου για πολυκομματική δημοκρατία στην Κίνα, «η μοίρα της χώρας δεν θα είναι καλύτερη από αυτήν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας και η χώρα πιθανώς να καταρρεύσει σύντομα».

Η ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Τα Κουνγκ Πάο, χαρακτήρισε τη βράβευση του Λιου ως «μαύρο χιούμορ», που αποδεικνύει πως η επιτροπή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στερείται σοβαρότητας.

«Αυτού του είδους το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι καλύτερο από ένα παλιόχαρτο», τονίζει η εφημερίδα.

Ο 54χρονος Λιου, αποτελεί πρόβλημα για το καθεστώς της Κίνας από το 1989, όταν συμμετείχε στις απεργίες πείνας των φοιτητών έως την καταστολή του κινήματός τους στην πλατεία Τιενανμέν και στη συνέχεια με τις απόψεις του για την ελευθερία του λόγου και τον εκδημοκρατισμό της κινεζικής πολιτικής σκηνής, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση της Χάρτας 08, για την οποία συνελήφθη και καταδικάσθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα σε 11ετή κάθειρξη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου