Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερα σπίτια στην τιμή τριών για να κινηθεί η αγορά ακινήτων

Μετά τις γενναίες εκπτώσεις, τις άτοκες δόσεις για την πληρωμή των σπιτιών με συναλλαγματικές και τα «δώρα» που περιλαμβάνουν, από δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, αποθήκες, μέχρι και τα... ηλεκτρικά της κουζίνας, έρχεται νέα προωθητική κίνηση... απελπισίας. Με πακέτα προσφορών και πρακτικές που συναντά κανείς στα... σούπερ μάρκετ, επιχειρούν οι «πιεσμένοι» οικονομικά εργολάβοι οικοδομών να πουλήσουν το τεράστιο απόθεμα κατοικιών που διαθέτουν.

Μετά τις γενναίες εκπτώσεις, τις άτοκες δόσεις για την πληρωμή των σπιτιών με συναλλαγματικές και τα «δώρα» που περιλαμβάνουν, από δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, αποθήκες, μέχρι και τα... ηλεκτρικά της κουζίνας, έρχεται νέα προωθητική κίνηση... απελπισίας.

Πρόκειται για την πώληση «πακέτου» τριών, πέντε ή και περισσότερων διαμερισμάτων σε τιμή πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι αν πωλούνταν το καθένα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευαστές, κυρίως εξοχικών συγκροτημάτων, «πακετάρουν» μια σειρά από σπίτια που διαθέτουν και τα πουλάνε «χαρίζοντας» το ένα όχι στην πραγματικότητα αλλά ως προς την τελική τιμή.

Για παράδειγμα, εργολάβος ο οποίος είχε τέσσερα διαμερίσματα στο ίδιο συγκρότημα, καθένα από τα οποία κόστιζε 150.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 600.000 ευρώ, δημιούργησε «πακέτο» προσφοράς και των τεσσάρων σπιτιών μαζί στην τιμή περίπου των τριών, δηλαδή 450-500 χιλιάδες ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προσελκύσει είτε έναν επενδυτή ακινήτων που θα θελήσει να τα αγοράσει με σκοπό την ενοικίασή τους είτε τέσσερις ιδιώτες μαζί οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την προσφορά και θα αποκτήσουν από ένα σπίτι ο καθένας στην τιμή των τριών.

Πριν από μερικούς μήνες, περίπτωση πώλησης διαμερισμάτων σε... πακέτο υπήρξε σε πόλη της επαρχίας όπου τρία νεόδμητα σπίτια αξίας 650 χιλιάδων ευρώ προσφέρονταν αντί 450 χιλιάδων ευρώ.

400 χιλιάδες
Εντυπωσιακή είναι και η αγγελία από τον Παρνασσό όπου πωλούνται όλα μαζί αντί 400 χιλ. ευρώ, μια μεζονέτα 90 τ.μ., ένα πέτρινο ισόγειο 62 τ.μ., ισόγειο 78 τ.μ., ισόγειο σπίτι 36 τ.μ. και μίνι μάρκετ 74 τ.μ., όλα μισθωμένα.

Στη Χαλκιδική, συγκρότημα αποτελούμενο από 97 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. πωλείται «πακέτο», χωρίς να αναφέρεται η τιμή.

Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης κτηματομεσιτικής εταιρείας, «εδώ και καιρό πολλοί κτηματομεσίτες συγκεντρώνουν τρεις-τέσσερις αγοραστές μαζί προκειμένου να πάρουν διαμερίσματα σε συγκρότημα κατοικιών και να πετύχουν πολύ χαμηλές τιμές.

Κάνουν μια προσφορά στον κατασκευαστή, η οποία ουσιαστικά περιέχει έκπτωση όσο η τιμή του ενός διαμερίσματος».

Οπως επισημαίνει στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης, το φαινόμενο της προσφοράς «πακέτου» ακινήτων είναι σπάνιο στην πρώτη κατοικία και αρκετά συχνό στην παραθεριστική, ειδικά στα μεγάλα συγκροτήματα.

Το νέο... μοντέλο στην πώληση ακινήτων αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να συνεχιστεί και ολόκληρη την επόμενη χρονιά, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα απορροφηθεί το στοκ των 150 χιλιάδων και πλέον απούλητων σπιτιών.

Λήγει η περίοδος μη καταβολής
Βρόχος ο ΦΠΑ για σπίτια μετά το 2005

Η αγωνία των κατασκευαστών να «βγάλουν από πάνω τους» όσο περισσότερα ακίνητα μπορούν, μεγαλώνει καθώς στο τέλος του χρόνου για τις οικοδομές με άδεια μετά το 2005 λήγει η πενταετής περίοδος μη καταβολής του ΦΠΑ.

Ετσι το κράτος θεωρεί ότι τα σπίτια αυτά είναι ιδιόκτητα κι όχι προς πώληση και ζητά τον ΦΠΑ από τους εργολάβους, οι οποίοι και προσπαθούν να τα «ξεφορτωθούν», χωρίς, πάντως, να τα ξεπουλήσουν. Η πίεση για τον φόρο και η οικονομική δυστοκία για πάρα πολλές από τις 15.000 οικοδομικές επιχειρήσεις οδηγούν σ’ αυτό το νέο μοντέλο προσφοράς για ομάδικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης, πιστεύει ότι η χρονιά θα κλείσει με 45-50 χιλιάδες αγοραπωλησίες, όταν πέρυσι ήταν διπλάσιες. «Το πρώτο εξάμηνο του ήταν καταστροφικό αφού πωλήθηκαν περί τα 20.000 ακίνητα. Από το β’ εξάμηνο και μετά θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα διότι θα περάσει και στον κόσμο η αίσθηση της μεγάλης πτώσης των τιμών», υπογραμμίζει.

* Οι πωλήσεις την τελευταία πενταετία
Μετά το μπαμ του 2005 οι πωλήσεις χρόνο με τον χρόνο μειώνονται σταδιακά για να φτάσουμε στο κραχ του 2009. Η κτηματαγορά βρίσκεται σε βαθιά κρίση και, όπως όλα δείχνουν, φέτος δεν πρόκειται να πωληθούν πάνω από 45.000 με 50.000 κατοικίες.

40.000 πωλητήρια για εξοχικά
Στην Κρήτη το μεγάλο παζάρι

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εμφανιστεί δεκάδες αγγελίες με προσφορές «πακέτο», κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς η εξοχική κατοικία βιώνει την πιο μεγάλη κρίση. Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για περισσότερα από 40.000 παραθεριστικά που έχουν βγει προς πώληση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Η Κρήτη έχει τα πρωτεία αυτού του φαινομένου, καθώς διαθέτει μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, πολλές φορές ημιτελή», επισημαίνει ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης,

Και στη Μύκονο όμως όπως λέει στην «Οικονομία» ο κατασκευαστής κ. Ιωάννης Τάσσης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί, «υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε συγκροτήματα κατοικιών. Οι τιμές είναι χαμηλά όταν τα σπίτια πωλούνται όλα μαζί, όταν δηλαδή βρεθεί μια ομάδα αγοραστών οι οποίοι θα πάρουν π.χ. τέσσερα εξοχικά στην τιμή των τριών».

Στη Νάουσα της Πάρου, σύμφωνα με σχετική αγγελία, πωλείται συγκρότημα 7 κατοικιών (3 των 66 τ.μ., 3 των 93 τ.μ. και 1 των 81 τ.μ.) μπροστά στη θάλασσα. Το συγκρότημα είναι κατάλληλο και για επιχείρηση, ενώ η τιμή είναι συζητήσιμη.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι αγγελίες για «πακέτα» προσφορών στην περιφέρεια. Για παράδειγμα στη Λάρισα «πακέτο» 3 διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ., αξίας άνω των 600 χιλ. ευρώ, πωλείται αντί 300 χιλιάδων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη τα νεόδμητα σπίτια κοστίζουν από 1.400 έως 1.700 ευρώ/τ.μ.

Στη Μύκονο
Εκπτωση 1,3 εκατ. στα 3 εκατ. ευρώ

Χαρακτηριστική περίπτωση «πακεταρισμένης» προσφοράς είναι αυτή συγκροτήματος κατοικιών στη Μύκονο, στην περιοχή Πισκοπιανά, αποτελούμενο από 5 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες. Η πρώτη είναι βίλα 307 τ.μ. και οι άλλες τέσσερις από 113 μέχρι 129 τ.μ. η καθεμία. Η τιμή πώλησης της βίλας είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και των υπολοίπων γύρω στις 450 χιλ. ευρώ. Αν πουληθούν ένα ένα τα σπίτια σε βάθος χρόνου ο τζίρος του κατασκευαστή θα είναι 3,3 εκατ. Αν βρεθεί αγοραστής που θα πάρει «πακέτο» το συγκρότημα στην κατάσταση που είναι σήμερα (δηλαδή σχεδόν τελειωμένο) μπορεί να καταβάλει ένα ποσό χαμηλότερο κατά 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 2 εκατ. μετρητά προκειμένου να μπορέσει να «ρεφάρει» ο κατασκευαστής.

Β. Σ. Κανέλλης

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου