Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη Ρουμανία

Διήμερη «στάση» 4.000 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μετά την περικοπή επιδομάτων

Associated Press, Reuters

Συσσωρεύονται και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη Ρουμανία λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, κάτω από την ασφυκτική πίεση των όρων του ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για την παροχή πιστώσεων. Τέσσερις χιλιάδες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και δημοτικών αρχών σταμάτησαν χθες, απροειδοποίητα, την εργασία τους, σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας για την περικοπή επιδομάτων. Οι αναταραχές άρχισαν την Τετάρτη, και οι άνθρωποι ασφαλείας του υπουργού Οικονομικών, Γκιόργκι Λαλομιτίνου, αναγκάστηκαν να τον φυγαδεύσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας από το γραφείο του στο υπουργείο, όπου είχε αποκλεισθεί και δεν μπορούσε να αποχωρήσει λόγω της συγκέντρωσης 200 αγανακτισμένων υπαλλήλων έξω από το γραφείο του. Ο υπουργός συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Εμίλ Μποκ, και στη συνέχεια με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Τελικά, ο κ. Λαλομιτίνου υποσχέθηκε την καταβολή επιδομάτων για τους μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος, Βασίλι Μαρίκα, δήλωσε ότι το υπουργείο θα δημιουργήσει επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι να βρεθούν τρόποι για την προστασία των υπαλλήλων του, ορισμένοι εκ των οποίων, μετά τις περικοπές, αμείβονται με 150 ευρώ τον μήνα.

Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση, με καθημερινές διαμαρτυρίες από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, λόγω των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζονται από το Βουκουρέστι στο πλαίσιο του δανειοδοτικού προγράμματος 20 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν όταν περίπου 200 άτομα στην κεντρική διοίκηση αρνήθηκαν να εργαστούν. Αντ’ αυτού, περίμεναν σε ουρά έξω από το γραφείο του υπουργού, απαγορεύοντας του την έξοδο από το κτίριο. Και χθες, πάντως, εκατοντάδες υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο φωνάζοντας «κλέφτες», καθώς ο υπουργός επέστρεφε στο γραφείο του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου