Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΡΚΕΛ Το μοντέλο πολυπολιτισμικότητας απέτυχε

Για αποτυχία του γερμανικού μοντέλου ένταξης και ενσωμάτωσης των οικονομικών μεταναστών έκανε λόγο το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενη σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών Χορστ Ζεχόφερ δήλωνε πως «εμείς, τα χριστιανικά κόμματα, τασσόμαστε υπέρ της γερμανικής κυρίαρχης κουλτούρας (Deutsche Leitkultur) και κατά του πολυπολιτισμικού μοντέλου. Το πολυπολιτισμικό μοντέλο πέθανε», αποσπώντας επευφημίες από το ακροατήριο.
Ο ίδιος έχει καταθέσει ένα σχέδιο επτά σημείων για την πολιτική έναντι των μεταναστών.
Η συζήτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος ανέφερε πως το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας, με τη Μέρκελ να αντιτείνει πως «αυτό ισχύει μόνο για τον ποδοσφαιριστή Μεζούτ Εζίλ».
Ωστόσο τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ζεχόφερ δεν παραλείπουν να επισημάνουν την ανάγκη της γερμανικής οικονομίας για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις ενώσεις γερμανών επιχειρηματιών η Γερμανία έχει ανάγκη από 400.000 μηχανικούς και άλλους ειδικευμένους εργαζόμενους.
Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν να σημειώνει στην «Bild» ότι έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για την ακροδεξιά. Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές υστερικές και τις απέδωσε σε ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στη Βαυαρία, με ποσοστό λιγότερο από 40% έναντι 60% πριν από πέντε χρόνια.
Με το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος Βουλφ, που από αύριο αρχίζει πενθήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

πηγη:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου