Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ »ΧΡΥΣΕΣ» ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Σύμφωνα, με έρευνα μεταξύ τραπεζιτών, παραγωγών και αναλυτών που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ενωσης Αγορών Χρυσού του Λονδίνου (London Bullion Market Association) την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο meeting στον κλάδο του πολύτιμου μετάλλου, η τιμή του χρυσού θα ανέλθει σύντομα στα 1.450 δολ. η ουγκιά. Ορισμένοι από τους μετέχοντες, μάλιστα, περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, πάνω από τα 1.500 δολ. ανά ουγκιά, τους ερχόμενους μήνες. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη της Barrick Gold, της νούμερο ένα εταιρείας εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, σύμφωνα με την οποία οι τιμές του χρυσού εύκολα θα ξεπεράσουν το σημερινό ρεκόρ τους και θα βρεθούν στα 1.500 δολ. η ουγκιά μέσα στο 2011.
Οπως σημειώνει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Jamie Sokalsky, υπάρχει σημαντικός όγκος νέων αγοραστών του πολύτιμου μετάλλου που μπαίνει στην αγορά ακόμη και τώρα που ο χρυσός σημειώνει καθημερινά νέα ιστορικά ρεκόρ. Η άποψή του είναι πως σύντομα θα δούμε πολύ υψηλότερα επίπεδα για το πολύτιμο μέταλλο και ίσως και ξεπεράσουν κατά τα 1.500 δολάρια η ουγκιά.
Ενα ακόμη σημαντικότατο λιθαράκι στις εξαιρετικές προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου, βάζει και το γεγονός του ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει κατά 4,% τις πωλήσεις χρυσού. Οπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, οι κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ πούλησαν 94,5 μετρικούς τόνους χρυσού το 12μηνο που έληξε, το χαμηλότερο ποσό που πουλήθηκε ποτέ υπό τη συμφωνία των κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησε το 1999, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τον Χρυσό.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης πούλησαν 6,2 τόννυς, με πρώτες τις Γερμανία, Ελλάδα και Μάλτα, ενώ το ΔΝΤ πούλησε 88,3 τόνους. Το νούμερο για την ευρωζώνη ήταν 96% μικρότερο από τους 142 τόνους που πουλήθηκαν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ολα τα λεφτά στις αναδυόμενες!

Εάν μία είναι η κοινή φράση που βγαίνει από τα στόματα των διεθνών αναλυτών αυτό το διάστημα, αυτή είναι « οι αναδυόμενες αγορές είναι το μέλλον». Οι κορυφαίοι αναλυτές των διεθνών οίκων όπως η HSBS, η Morgan Stanley και η Deutsche Bank, επιμένουν πως οι αναδυόμενες αγορές αν και έχουν ήδη «τρέξει», αποτελούν τον απόλυτο επενδυτικό μαγνήτη, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής και της ανώτερης κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Οπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Capital, Gavin Stacey, υπάρχει πολλή ρευστότητα αυτήν τη στιγμή και τελικά θα κατευθυνθεί (κι άλλο) στις μετοχές, ιδιαίτερα σε αυτές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες ήδη μετρούν εισροές ύψους 80 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους.
Οπως τονίζει και ο συνάδελφός του στην Barclays, Piero Ghezzi, οι αναδυόμενες αγορές έχουν «πάρει προαγωγή». Πλέον οδηγούμαστε σε έναν νέο κόσμο επενδύσεων όπου οι διαφορές ανάμεσα σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές, δεν θα παίζουν κανέναν σημαντικό ρόλο.
Οπως προσθέτει, θα πάρει πάρα πολύ καιρό προτού οποιαδήποτε χώρα από το G4 προχωρήσει σε σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής και αυτό θα συνεχίσει να οδηγεί τους επενδυτές όλο και πιο έντονα, στις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με την BofA Μerrill Lynch, δεν είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη δυναμική που βγάζει νικήτριες τις αναδυόμενες αγορές. Οπως τονίζει, με την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων της περιοχής να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,5 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν τεράστια ζήτηση και θα προσελκύσουν μεγάλο όγκο επενδύσεων και όχι μόνο χρηματιστηριακών αλλά και σε έργα υποδομών όπως στον κλάδο της ενέργειας και του νερού, projects που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η Barclays εκτιμά πως οι advanced emerging markets - oι προηγμένες αναδυόμενες αγορές - αποτελούν το μέλλον των επενδύσεων, καθώς, όπως τονίζει και αυτή, αναμένεται να προσελκύσουν τεράστιο όγκο κεφαλαίων.
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, πως οι αναδυόμενες αγορές έχουν βρει συμμάχους στη Fed, την EKT, την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: Η νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι ώριμες οικονομίες, σπρώχνει τους επενδυτές στις υψηλές αποδόσεις που προσφέρει ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
Ετσι, ενα τεράστιο κύμα ρευστότητας συνεχίζει να κατευθύνεται προς τις αναδυόμενες αγορές, παρ' όλο που οι μετοχές της περιοχής ήδη αγγίζουν τα υψηλά 26 μηνών. Οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν αρχίσει και ανεβάζουν τα επιτόκια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στους ρυθμούς της χαλαρωτικής νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της EPFR, η όρεξη για ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές καλά κρατεί όπως και το ράλι, με τις εισροές στα μετοχικά και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια της περιοχής να χτυπούν υψηλό έξι εβδομάδων.
Το αυξανόμενο χάσμα, λοιπόν, ανάμεσα στα επιτόκια των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων αγορών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις για τους επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το επιτόκιο στην Ιαπωνία διαμορφώνεται στο 0,1% από τον Δεκέμβριο του 2008, στις ΗΠΑ 0%-0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008 επίσης, στης Βρετανία στο 0,5% από τον Μάρτιο του 2009 και στην ευρωζώνη στο 1% από τον Μάιο του 2009.
Αντίθετα, στη Βραζιλία το επιτόκιο αγγίζει το 10,75% από τον φετινό Ιούλιο, στην Ινδονησία από τον Αύγουστο του 2009 διαμορφώνεται στο 6,5%, εδώ και λίγες μέρες σε Ινδία και Νότιο Αφρική το επιτόκιο αγγίζει το 6%, ενώ στην Αυστραλία από τον περασμένο Μάιο διαμορφώνεται στο 4,5%.

πηγη:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου