Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Χειροτερεύουν τα οικονομικά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει η έρευνα «Βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που διενήργησε για λογαριασμό του η εταιρeία «Palmos Analysis». Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος τόνισε πως πλησιάζουμε σε οριακές καταστάσεις και οι αντοχές επιχειρηματιών και εργαζομένων μειώνονται με αυξημένη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε το Σεπτέμβριο, το 80% των καταναλωτών απάντησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε αρκετά ή πολύ τους τελευταίους δώδεκα μήνες (το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ήταν 73%) και το 70% θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί αρκετά ή πολύ η κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Το 47% αυτών ζουν με δανεικά ή ξοδεύοντας από τις αποταμιεύσεις, το 63% θα ξοδέψουν πολύ λιγότερα χρήματα τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 92% θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αγοράσουν αυτοκίνητο και το 92% δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να κτίσουν σπίτι και το 93% ότι η ανεργία θα αυξηθεί λίγο έως πολύ.

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία το 66% των επιχειρηματιών απάντησαν ότι μειώθηκε η παραγωγή τους το τελευταίο εξάμηνο και το 43% περιμένουν να μειωθεί και το επόμενο εξάμηνο. Το 35% αυτών περιμένουν να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Στον τομέα των υπηρεσιών το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Στο λιανικό εμπόριο το 80% απάντησαν ότι επιδεινώθηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και το 22% βλέπουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Στον κλάδο των κατασκευών το 76% των επιχειρηματιών απάντησαν ότι επιδεινώθηκε η δραστηριότητα τους.

Αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες απάντησαν ότι «κάτι κινείται» στις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε ότι δεν είναι κοντά η ανάκαμψη της οικονομίας και οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι. Πρότεινε να εξαιρεθεί από το πόθεν έσχες η αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι συγκεκριμένο μέγεθος και συγκεκριμένη αντικειμενική αξία.

Σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των θέσεων εργασίας, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι έγιναν την κατάλληλη στιγμή και δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά.

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου