Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Βιομηχανία ποτών: Συνεχίζεται η μείωση της παραγωγής

Πτώση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, παρουσιάζει εφέτος η παραγωγή ποτών, που είχε μειωθεί κατά 4,8% το 2009. Η συρρίκνωση αφορά κυρίως τα αναψυκτικά και τις μπίρες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού όγκου της εγχώριας παραγωγής ποτών. Καταγράφεται επιτάχυνση των πτωτικών ρυθμών, σε σχέση με αυτούς που είχαν σημειωθεί το 2009. Οι μεταβολές που σημειώνονται στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας ποτών αντανακλούν την περιστολή των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και τα μειωμένα έσοδα από την τουριστική κίνηση.

Επί συνόλου πέντε κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζει μόλις μία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τέσσερις, που εμφανίζουν πτώση.

Δεδομένου ότι η μείωση αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των υποκλάδων, η συνολική παραγωγή ποτών στη χώρα μας το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το ίδιο οκτάμηνο του 2009, κατά 7,2%, σε επίπεδα τα οποία είναι ανώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 μόνο κατά 4,8%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 5,5%, σε σχέση με το 2008.

Η πτωτική πορεία κατά το τρέχον έτος εκδηλώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Αύγουστο 2010, πάντως, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,2%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, δηλαδή μειώθηκε με ρυθμό χαμηλότερο του μέσου όρου της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου (7,2%).

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 αυξήθηκε κατά 0,3% η παραγωγή του υποκλάδου των μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών.

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή των αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών κατά 12,6% και των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι, λικέρ) κατά 0,9%. Επίσης, μειώθηκαν κατά 6,1% η παραγωγή μπίρας και κατά 3,7% η παραγωγή οίνων.

Σημειωτέον, η παραγωγή του κλάδου των ποτών αντιστοιχεί κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 6% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου