Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μειώθηκαν κατά 6,3% τα τουριστικά έσοδα

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 41 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 69 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες κατά 47 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν μείωση κατά 6,3% έναντι του Αυγούστου 2009, ενώ τον Ιούλιο είχαν μειωθεί κατά 4,7% και τον Ιούνιο κατά 12,1% έναντι των αντίστοιχων περυσινών μηνών. Οι πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν αισθητά (κατά 25,4%). Ναυτιλία
Οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) συνέχισαν και τον Αύγουστο να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό (18,5%). Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 11 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.

Οι Ελληνες περιόρισαν τα ταξίδια στο εξωτερικό

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 268 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο κατά 15,2% και -παρά την αύξηση των αντιστοίχων πληρωμών κατά 19,5%- οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 479 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 554 εκατ. ευρώ ή 7,3%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 144 εκατ. ευρώ ή 8,8%. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε ελαφρά (κατά 52 εκατ.) στο οκτάμηνο αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

πηγη:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου