Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πρόστιμο 5 δισεκ. ευρώ σε τρέιντερ

Ο πρώην τρέιντερ της τράπεζας «Société Générale» Ζερόμ Κερβιέλ καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε πρόστιμο ρεκόρ - ύψους σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ και σε 5 χρόνια φυλάκιση, από τα οποία - τα δυο με αναστολή. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για πλαστογράφηση εγγράφων, για κατάχρηση εμπιστοσύνης και χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών για απάτη. Ο ίδιος ο τρέιντερ παραδέχεται την ενοχή του μόνο σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημείο.

Η ιστορία του Ζερόμ Κερβιέλ είχε αρχίσει από το 2005. Ο τρέιντερ εκτελούσε εξ ονόματος της τράπεζας πράξεις, για τις οποίες δεν ήταν εξουσιοδοτημένος. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, η Διεύθυνση της τράπεζας είχε υπόψη της τις παράνομες πράξεις, όμως σιωπούσε, ενόσω αυτές απέφεραν κέρδος. Τα μάτια των Διευθυντών ξαφνικά άνοιξαν το 2008, όταν η τράπεζα αντί του αναμενόμενου κέρδους ενάμιση δισεκ. ευρώ, ζήμιωσε 5 δισεκατομμύρια. Και αυτό συνέβηκε εξαιτίας της δράσης του Κερβιέλ. Ως αποτέλεσμα η Γαλλική Τραπεζική Επιτροπή επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο ρεκόρ - 4 εκατ. ευρώ. Και η ίδια η τράπεζα αναγκάστηκε να δαπανήσει 130 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου. Δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα άνθρωπος μπόρεσε να οργανώσει και να εκτελέσει τέτοια πράξη, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο τραπεζικός εμπειρογνώμονας Ίγκορ Νικολάγιεφ:

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι ένας τραπεζικός υπάλληλος, ακόμα και αν είχε πρόσβαση στην εκτέλεση τέτοιου είδους πράξεων, μπόρεσε να εξαπατήσει την τράπεζά του αφαιρώντας της ποσό 5 δισεκ. ευρώ. Βέβαια, στις σύγχρονες συνθήκες ελέγχου, με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών διεύθυνσης, θεωρητικά μπορεί να φανταστεί κανείς ότι αυτό αποτελεί έργο ενός ανθρώπου. Όμως στην πράξη, κατά την άποψή μου, αυτό είναι αδύνατο».

Πρέπει να πούμε ότι η ερώτηση - ποιός προστάτευε τον Κερβιέλ, στη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων είχε προβάλει επανειλημμένα. Όμως ο τρέιντερ τελικά δεν αποκάλυψε τον υποτιθέμενο «υψηλόβαθμο προστάτη» του. Πάντως το ότι τέτοιος προστάτης, πιθανότατα, υπήρχε, φαίνεται από το απλό γεγονός - μέσα σε μόλις 5 ετών περίοδο υπηρεσίας στην τράπεζα ο Κερβιέλ, χωρίς να έχει μεγάλου κύρους δίπλωμα, απόκτησε πρόσβαση σε πράξεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άλλη μιά ερώτηση είναι - ποια ακριβώς χρηματιστικά σχήματα χρησιμοποιούσε ο Κερβιέλ για την αποκόμιση κέρδους. Και το κύριο - για ποιο σκοπό ασχολήθηκε μ΄αυτή την απάτη; Εφόσον, όπως έδειξε η ανάκριση, ο ίδιος ουσιαστικά τίποτα δεν έβγαλε. Όμως αυτές οι ενέργειες του έπληξαν σοβαρά τη φήμη της τράπεζας και το όλο χρηματιστικό σύστημα της Γαλλίας. Ο ίδιος ο Κερβιέλ για πολλές ώρες εξηγούσε στη δίκη ότι ακριβώς το σύστημα αναγκάζει τους τρέιντερ να κάνουν τέτοιες εικονικές πράξεις, για να κρύψουν τις πραγματικές δεσμεύσεις των τραπεζών. Από την άλλη, η υπόθεση Κερβιέλ έχει προβάλει έντονα το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών ελέγχου των τραπεζικών πράξεων, προσθέτει ο Ίγκορ Νικολάγιεφ:

«Βέβαια, πολλά πράγματα ήταν γνωστά. Και αν ακόμα φανταστεί κανείς ότι δεν ήταν όλα γνωστά, δημιουργείται παρατήρηση σχετικά με το, πως έκαναν τον έλεγχο οι οικονομικοί ελεγκτές και πως γινόταν ο έλεγχος από μέρους των ιδιοκτητών. Και αν ακόμα φανταστεί κανείς ότι όλα γίνονταν εν γνώσει της ηγεσίας της τράπεζας, αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούσαν άλλες τεχνολογίες, οι οποίες καλούνται ακριβώς να αποτρέπουν τέτοιου είδους καταχρήσεις, - επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας».

πηγη:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου