Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κίνα: το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από 2008

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου, η Κίνα, εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 16,9 δις. δολ. τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας το τρίμηνο με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς κλιμακώνεται η πίεση για ανατίμηση του γιουάν. Με τις εξαγωγές αυξημένες 25,1% σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές 24,1% αντίστοιχα, το τριμηνιαίο εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 65,6 δις. δολ., το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το δ’ 3μηνο του 2008 (114 δις. δολ.).

Όχι τυχαία, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάϊτνερ τόνισε χθες πως η πολιτική της Κίνας με το γιουάν στρεβλώνει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα υποχρεώνοντας και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να παρέμβουν.

Μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος, το γιουάν ανήλθε σε υψηλό διετίας. Στην άνοδό του συνέβαλαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της Fed που έδειξαν ότι ετοιμάζεται για τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες των επενδυτών για ενίσχυση των ροών κεφαλαίων προς την Ασία.

Μετά τα νέα εμπορικά στοιχεία, αναμένεται να συνεχισθεί η διεθνής πίεση προς τη Κίνα για ουσιαστική ανατίμηση του νομίσματός της.

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου