Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί, άραγε, η Eπιτροπή των ακαδημαϊκών καθυστέρησε να πει την αλήθεια;

ZEZA ZHKOY

Tην πράξη ζωής της αμερικανικής οικονομίας δεν θα μπορούσαν να την υπογράψουν παρά μόνο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, επιβεβαιώνοντας πως οι Hνωμένες Πολιτείες αποτελούν ειδική περίπτωση αφού η διανόηση είναι αυτή που κρίνει τη διάρκεια των κύκλων της οικονομικής μεγέθυνσης. H ελίτ των ακαδημαϊκών της Aμερικής που στελεχώνει την Eπιτροπή του National Bureau of Economic Research (NBER) ανακοίνωσε, επισήμως, ότι η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2009 και διήρκεσε συνολικά 18 μήνες, δηλαδή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η Eπιτροπή φρόντισε να ανακοινώσει την ετυμηγορία της με μεγάλη καθυστέρηση, και σε κρίσιμη πολιτική περίοδο, καθώς έχει μπει στην τελική ευθεία η αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου στις 2 Νοεμβρίου, πυροδοτώντας ποικίλες ερμηνείες περί «δόλιων» κινήτρων πολιτικού χαρακτήρα. H περίφημη αυτή 6μελής Eπιτροπή αποτελείται από διάσημους οικονομολόγους και νομπελίστες των Πανεπιστημίων του Stanford, του Harvard, του Princeton, του Northwestern και του Chicago. O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια πρώτη αντίδραση, είπε ότι πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ακόμη την πραγματικότητα της ύφεσης. Οντως, τα στοιχεία για την ανεργία πιστοποιούν υποταγή στη λαίλαπα των απολύσεων. Και οι ψηφοφόροι ανυπομονούν να εκδικηθούν τον Νοέμβριο τον Ομπάμα.

Συγχρόνως, ένας στους επτά Αμερικανούς -ή 43,6 εκατομμύρια άνθρωποι- βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009, επίπεδα που τα υψηλότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Λίντον Τζόνσον κήρυσσε τον πόλεμο κατά της φτώχειας. Για να ορίσει τη φτώχεια, η αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία συγκρίνει το εισόδημα ενός νοικοκυριού με το κόστος ενός «καλαθιού» που περιλαμβάνει αγαθά, όπως τρόφιμα και ρούχα. Με βάση αυτό το κριτήριο (που δεν περιλαμβάνει την εκπαίδευση ή την περίθαλψη), μια τετραμελής οικογένεια θεωρείται φτωχή αν το εισόδημά της είναι μικρότερο των 21.756 δολαρίων (16.658 ευρώ). Τα στοιχεία δείχνουν τις βαθιές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, και δημοσιεύθηκαν σε πολιτικά δύσκολη περίοδο, καθώς αφορούν την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης Ομπάμα.

Ομως, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει και άλλα χρήματα για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί διατείνονται ότι η προοπτική των αυστηρότερων ρυθμίσεων, των υψηλότερων φόρων και των περισσότερων κανόνων στραγγαλίζει την ανάκαμψη.

Ωστόσο, όπως ορθώς σχολίασε ο Ομπάμα, τέτοιες προτάσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιστρέφουν στην προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Η επικείμενη μάχη σχετίζεται με τις φοροαπαλλαγές του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, οι οποίες πρόκειται να εκπνεύσουν στις 31 Δεκεμβρίου. Ο νυν πρόεδρος επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις φοροαπαλλαγές για όσες οικογένειες κερδίζουν λιγότερα από 250.000 δολάρια τον χρόνο και να ακολουθήσει την προθεσμία για όσες οικογένειες αποκομίζουν περισσότερα, δηλαδή για σχεδόν το 2% των φορολογουμένων.

Υπάρχει βάσιμος λόγος για την προσωρινή παράταση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη, υποστηρίζει ο Ομπάμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούν οι ελαφρύνσεις στους πλουσίους. Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης δαπανούν τις φοροαπαλλαγές, ενώ οι πλουσιότεροι τις αποταμιεύουν. Αλλά η βιωσιμότητα της ανάπτυξης απαιτεί οπωσδήποτε και τη συμμετοχή και της μεσαίας τάξης.

πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου