Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Οι επιταγμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών χθες στη Βέροια Με φωνή διαμαρτυρίας τις..κόρνες τους παρέδωσαν κλειδιά και ψήφισμα στο Νομάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη

Τα κλειδιά των επιταγμένων αυτοκινήτων τους παρέδωσαν χθες το πρωί στο Νομάρχη Ημαθίας οι ιδιοκτήτες των φορτηγών Δημόσιας χρήσης δια των εκπροσώπων των Σωματείων τους, στην Ημαθία, ζητώντας από τον κ. Καραπαναγιωτίδη να τους ορίσει ένα χώρο στον οποίο θα αράξουν τα φορτηγά τους και θα τα ακινητοποιήσουν μέχρι να τους ειδοποιήσουν ότι θα ξαναπάνε για δουλειά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει το κεφάλι μας στον ντορβά, είμαστε επιταγμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είμαστε ασφαλισμένοι, ούτε το αυτοκίνητο, ούτε οι οδηγοί, κι αν μας συμβεί κάτι θα πάμε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, ως επιταγμένοι στρατιώτες» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ημαθίας Στεφ. Αποστολίδης παραδίδοντας κλειδιά και ψήφισμα στον Νομάρχη. Οι φορτηγατζήδες ξεκίνησαν χθες τις κινητοποιήσεις τους με μια εποχούμενη πορεία διαμαρτυρίας με 48 νταλίκες-φορτηγά και διέσχισαν κορνάροντας την οδό Βενιζέλου, όπου και ακινητοποιήθηκαν μέχρι τη Νομαρχία στην οδό Μητροπόλεως. Στο «κομβόϊ» διαμαρτυρίας δεν συμμετείχαν βυτιοφόρα για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος που πλήττει τον κλάδο τους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον Νομάρχη και το οποίο υπογράφεται από το Σωματείο Φ.Δ.Χ. Ημαθίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», και τα Σωματεία Νάουσας (Μίεζα) και Αλεξάνδρειας, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αναφέρουν τα εξής:

"Κύριε Νομάρχα,
Σήμερα είναι η αρχή από μια σειρά κινητοποιήσεων του κλάδου των αυτοκινητιστών των Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης. Κύριε Νομάρχα εμείς είμαστε οι μόνοι πολίτες της γης που αυτή τη στιγμή είμαστε επιταγμένοι δηλαδή στρατιώτες, με αποτέλεσμα τα ΦΔΧ να είναι ανασφάλιστα και οι οδηγοί μας ανασφάλιστοι. Επειδή είστε η ανώτερη αρχή του νομού μας και καθ’ όλα υπεύθυνος σας παραδίδουμε τα κλειδιά των φορτηγών μας και όποτε εσείς μας πείτε εμείς είμαστε έτοιμοι για δουλειά. Θα θέλαμε επίσης να διαμηνύσετε στην κυβέρνηση (η οποία κατ’ επανάληψη μας λέει ψέματα), ότι τον ιδρώτα μας, το αίμα μας και την αξιοπρέπειά μας σκοπεύουμε να μην τα χάσουμε και να τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Επιστολή του Νομάρχη

Ο Νομάρχης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο για τα αιτήματα του κλάδου, ωστόσο δήλωσε εξ’ αρχής ότι είναι σύμφωνος με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και διευκρίνισε ότι η Νομαρχία θεσμικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα (ως αναρμόδια) με το θέμα της επίταξης. Πρότεινε μάλιστα στους ιδιοκτήτες να αποφύγουν την μαζική συγκέντρωση των φορτηγών σε ένα σημείο και διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί για την ασφάλεια των οχημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Νομάρχης έστειλε στον Υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ
Δέχθηκα σήμερα αντιπροσωπεία των τριών Σωματείων Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης του Νομού Ημαθίας, τα μέλη των οποίων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κεντρικότερων αρτηριών της Βέροιας. Από το ψήφισμα που μου κατατέθηκε και από την προφορική ενημέρωση που είχα σε συνδυασμό με τη γνώμη μου περί του θέματος αποκόμισα μια πλήρη άποψη. Θεωρώ ότι το ζήτημά τους πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό και με τον δικαιότερο τρόπο. Καταρχήν το ζήτημα της αδικίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού που επέρχεται από την απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλά ειδικά το ζήτημα της ασφάλισης των επιταγμένων οχημάτων και οδηγών που είναι απόλυτα δίκαιο. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η επίταξη χωρίς να λυθεί το ζήτημα της ασφάλισης, καθώς και των λειτουργικών εξόδων στη διάρκεια της επίταξης (καύσιμα, λιπαντικά, βλάβες, διόδια κ.ά.).

Συμφωνούμε με την απελευθέρωση του επαγγέλματος και προτείνουμε τη σταδιακή αποζημίωση των υπαρχουσών αδειών δημόσιας χρήσης».
Σε αναμονή...

«Εμείς πάντως παραδώσαμε τα κλειδιά των φορτηγών μας και περιμένουμε από τον Νομάρχη να μας ορίσει χώρο συγκέντρωσης και να μας δώσουν δουλειές οι οποίες έχουν στερέψει λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Κι ας οριστεί κάποιος υπεύθυνος, αφού είμαστε επιταγμένοι στρατιώτες, να μας δρομολογήσει…» δήλωσε στο «Λαό» ο κ. Αποστολίδης διευκρινίζοντας ότι ο κλάδος τους δεν διαφωνεί με την απελευθέρωση αρκεί όμως να γίνει με σωστούς όρους και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χρήματα που έδωσαν και αντιστοιχούσαν σε πολλά εκατομμύρια δραχμές, για να αγοράσουν τις άδειές τους.

Σε αναμονή λοιπόν όλες οι πλευρές για τις διαδικασίες κυρίως και τις προϋποθέσεις της απελευθέρωσης…


Σ.Γκ.

Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr

ΠΗΓΗ:laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου