Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

"Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς"

Οι οικονομολόγοι του ασφαλιστικού κολοσσού Allianz μελέτησαν την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού σε 50 χώρες από το 2000 μέχρι σήμερα. Βασική διαπίστωση: η κρίση ευνόησε τα μεσαία στρώματα στις αναδυόμενες οικονομίες


Όποιος επιδιώκει να πουλήσει ασφαλιστικά πακέτα και να επενδύσει μακροπρόθεσμα στις διεθνείς αγορές ενδιαφέρεται διακαώς να διαπιστώσει την πραγματική οικονομική κατάσταση των πελατών του.

Έτσι ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz προχώρησε σε 10ετή μελέτη για να διαπιστώσει τις οικονομικές δυνατότητες και τάσεις του μέσου πολίτη του πλανήτη μας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μειώθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών στις βιομηχανικές χώρες στη δεκαετία 2000-2010. Αιτίες η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση. Η κρίση λειτούργησε εις βάρος των βιομηχανικών χωρών


Μίχαελ Χάιζε, οικονομολόγος της AllianzΟ Μίχαελ Χάιζε, οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz και επικεφαλής της ομάδας μελέτης σημειώνει ότι το σημαντικότερο πόρισμα της μελέτης είναι «πως δεν έχουν εξετασθεί οι επιπτώσεις της κρίσης στην εξέλιξη της διαθέσιμης περιουσίας σε ρευστό». Επίσης διαπιστώνει ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα είχε συρρικνωθεί παγκοσμίως πριν από την κρίση και διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα μέχρι και το τέλος του 2009. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι οι καθοδικές διακυμάνσεις των εισοδημάτων στις βιομηχανικές χώρες. Αντίθετα βελτιώθηκε η κατάσταση στις αγορές των αναδυόμενων οικονομικά χωρών.»



Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι οι πολίτες στις βιομηχανικές χώρες ήταν αυτοί που επένδυσαν σε μετοχές και πακέτα υψηλών κινδύνων, και δεύτερον, πως οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα και η Ισπανία. Όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν στις αναδυόμενες οικονομίες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Που σημαίνει ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ο Γερμανός οικονομολόγος της Allianz εξηγεί πως έγινε αυτό: «Επιταχύνθηκε η διαδικασία σύγκλισης, τα χρήματα που τοποθετήθηκαν στις αγορές των αναδυόμενων οικονομικά χωρών αυξήθηκαν πιο γρήγορα από ότι στις βιομηχανικές χώρες. Δηλαδή μέσω της οικονομικής κρίσης μειώθηκε η διαφορά ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους εις βάρος των πλουσίων χωρών. Αλλά συνολικά και σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά πλουσίων – φτωχών εξακολουθεί να είναι μεγάλη και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από πριν.»



Αυξημένη η συμμετοχή των μεσαίων στρωμάτων στις οικονομικές συναλλαγές


Στην αρχή της χιλιετίας το κατά κεφαλήν εισόδημα στις πλούσιες χώρες ήταν 135 φορές μεγαλύτερο από εκείνο στις φτωχές. Σήμερα η έρευνα του ασφαλιστικού ομίλου Allianz διαπιστώνει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στις πλούσιες χώρες μειώθηκε και είναι μόνον 45 φορές μεγαλύτερο από ότι στις φτωχές.

Ο οικονομολόγος Μίχαελ Χάιζε υπογραμμίζει ότι στις αγορές των αναδυόμενων οικονομικά χωρών «παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή των μεσαίων στρωμάτων στις οικονομικές συναλλαγές και στις επενδύσεις».

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι «υπάρχουν γύρω στα 560 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας που ανήκουν στα μεσαία στρώματα και από αυτούς περίπου οι μισοί ζουν όχι πια στις πλούσιες χώρες, αλλά στις γνωστές σαν αναδυόμενες οικονομίες.»



Για τον ασφαλιστικό κολοσσό αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνει την αναζήτηση πελατών στις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βασική προϋπόθεση για νέες επενδύσεις και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών έναντι των ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και ο τερματισμός της κρίσης. Διότι η μελέτη της Allianz διαπιστώνει ένα εμφανές ‘μούδιασμα’ στους μικρομεσαίους επενδυτές για οποιαδήποτε πακέτα, έστω και σε εκείνα με λίγο ρίσκο.



Τέλος, η μελέτη διαπιστώνει ότι η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι η Ελβετία, ακολουθούμενη με μεγάλη απόσταση από τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Η Γερμανία καταλαμβάνει την 16η θέση παγκοσμίως.



Rolf Wenkel / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου