Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ή φοροφυγάδες στη φυλακή ή βάρη στις πλάτες των πολλών

«Στείλτε επιτέλους τους μεγαλοφοροφυγάδες στη φυλακή» προστάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ την ελληνική κυβέρνηση απειλώντας με νέα μέτρα σε αντίθετη περίπτωση. Η ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι προδιαγράφουν την αποτυχία του Μνημονίου, σύμφωνα με μια σκληρή έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει κοινωνικές αναταραχές αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Η έντονη κριτική για την υστέρηση των εσόδων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και είχε αποδέκτη τον Ελληνα αντιπρόσωπο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Οι θυελλώδεις διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι κατηγορίες από τα μέλη του για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα αποτυπώθηκαν τελικά με κομψότερες διατυπώσεις («η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις» ή ότι η φοροδιαφυγή οφείλειται στην εσωτερική αντιπολίτευση που ασκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) στην πρώτη έκθεση που αποτιμά την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ βρίθει επαίνων, κριτικής και υποδείξεων. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί φέτος». Το ΔΝΤ απροκάλυπτα εξέφρασε επίσης και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τυγχάνουν ευρύτερης στήριξης.

Ανάμειξη στα εσωτερικά μας

«Στο σύνολό του το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή αρχή. Βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις μεγάλες προσδοκίες που έχει εκφράσει η διεθνής κοινότητα όταν συμφώνησε στο εξαιρετικό πακέτο οικονομικής στήριξης».

«Απογοητευτικό είναι μέχρι τώρα, σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν την ευρύτερη στήριξη των άλλων κομμάτων».

Η αποτίμηση του ΔΝΤ δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Κεντρικό της σημείο είναι ότι «το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης».

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εγγυηθεί στην τρόικα νέες περικοπές δαπανών (εξοπλιστικά προγράμματα, δημόσιες επενδύσεις, λειτουργικά έξοδα) «που θα ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», κάτι που επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ το οποίο «συμμερίζεται την εκτίμηση των Αρχών, ότι αυτό είναι πιθανό και ότι σ' αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα». Αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, αυτή χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπιστεί «νωρίτερα του προβλεπομένου».

**ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ
Δηλαδή θα μηδενίσετε τον προϋπολογισμό;

Βαρύτατες κατηγορίες κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης εκτόξευσαν βόρειοι «σύμμαχοί» μας κατά τη συζήτηση που έγινε στο ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι κυρίως των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία κ.λπ.) υποστήριξαν ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή» και ζήτησαν να σταλούν μεγάλοι κυρίως φοροφυγάδες στη φυλακή. Περιμέναμε περισσότερα από την κυβέρνηση, είπαν και υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μειώνει συνέχεια τις δαπάνες επειδή δεν «πιάνει» τους στόχους για τα έσοδα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα φτάσουμε στο σημείο να μηδενιστεί ο προϋπολογισμός, είπαν χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, πρώην υπουργός Παν. Ρουμελιώτης, έδωσε μάχη για να μεταπειστούν οι εκπροσώποι των σκανδιναβικών χωρών.
Κ.Τ.
Ν.Δ: Τουλάχιστον άκομψες δηλώσεις

«Οι συστάσεις της έκθεσης του ΔΝΤ είναι, το λιγότερο, άκομψες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η Ν.Δ. δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει τον δρόμο της ανάπτυξης, που μας βγάζει από την κρίση». Κριτική στο οικονομικό επιτελείο έκανε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας. «Αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, επιλέγει μονομερώς τη λογιστική μείωση του ελλείμματος», δήλωσε. «Δική της αποκλειστικά η επιλογή, δική της αποκλειστικά και η ευθύνη».
ΚΚΕ: Από χρόνια αποφασισμένα

«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που χειροκροτεί την κυβέρνηση και την προτρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της, επιβεβαιώνει», σύμφωνα με το ΚΚΕ, «την ανάγκη να αντεπιτεθεί ο λαός, εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συναποφασίσει στην Ε.Ε. εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και που τώρα η κυβέρνηση προωθεί πιο γρήγορα αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση».

Δεν μπορείς να περικόπτεις συνεχώς δαπάνες

«Υπάρχει θετικό κλίμα, αλλά και έντονες ανησυχίες» είπε στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου. «Αν οι ανησυχίες δεν απαντηθούν με συγκεκριμένα αποτελέσματα έως το τέλος του 2010 κινδυνεύει το Μνημόνιο να αποτύχει» συνέχισε προβάλλοντας ότι η αποτελεσματική προώθηση μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και η οργάνωση των φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σημείο αιχμής για το ΔΝΤ.

«Δεν μπορείς να περιορίζεις συνεχεια τις κρατικές δαπάνες και να μειώνεις τις δημόσιες επενδύσεις γιατί υστερείς σε έσοδα. Αυτή δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να αποδώσει μεσοπρόθεσμα». Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε στην «Ε» επίσης ότι τα κρίσιμα θέματα που μπορούν να ανατρέψουν τη θετική εξέλιξη μείωσης του ελλείμματος είναι η υστέρηση εσόδων και η φοροδιαφυγή καθώς και το αν τελικά ελεγχθούν οι δαπάνες σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ.

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας κινδυνεύει αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αρα οι αναπτυξιακοί στόχοι, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, θα χρησιμεύσουν για να μην ξεφύγει ο έλεγχος» κατέληξε.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου