Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

9+3 "τρελές" επενδύσεις μέσω αμοιβαίων

Πλήθος εξειδικευμένες επενδύσεις μπορούν να επιλέξουν οι Έλληνες επενδυτές, ακόμη και αν το πορτοφόλι τους συγκαταλέγεται στα πλέον «λεπτά», είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε όχι!

Μέσα από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ προσφέρονται δεκάδες «σπάνιες» επιλογές σε προϊόντα από όλο τον κόσμο και φυσικά με την επαγγελματική επίβλεψη και διαχείριση επαγγελματιών.

Θα ήταν ιδιαίτερο δύσκολο για την πλειονότητα των Ελλήνων να μπορέσουν αυτόνομα να επιλέξουν τέτοιες ευκαιρίες, λόγω έλλειψης: α) εξειδικευμένων γνώσεων, β) επαρκούς χρόνου για παρακολούθηση και διαχείριση και γ) του υψηλού ποσού που απαιτείται έτσι ώστε μια επενδυτική κίνηση να «αξίζει τον κόπο» να γίνει.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχουν και τον ανάλογο κίνδυνο, τον οποίο θα πρέπει να συνεκτιμήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Επιπλέον, ενημέρωση χρειάζεται:

- Για δείκτη αναφοράς (benchmark) με τον οποίο θα πρέπει να συγκρίνονται οι αποδόσεις κάθε Α/Κ.
- Για το σύνολο των προμηθειών (εισόδου, εξόδου, διαχείρισης) με τις οποίες επιβαρύνονται οι μεριδιούχοι των συγκεκριμένων αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ΑΕΔΑΚ.

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά 12 επενδυτικές επιλογές μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων (υπάρχουν σαφώς περισσότερες και γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα στελέχη των ΑΕΔΑΚ), χωρίς βέβαια η περιληπτική αυτή αναφορά να έχει και τη μορφή της πρότασης.
Για «κοινωνικά υπεύθυνους» επενδυτές

Το Α/Κ Τ.Τ. - ΕΛΤΑ Οικολογικό Μετοχικό Εξωτερικού εντάσσεται στις λεγόμενες «κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις» (social responsible investments). Ειδικότερα, τοποθετείται κυρίως σε ένα διαφοροποιημένο μετοχικό χαρτοφυλάκιο εταιρειών εισηγμένων σε διάφορα ξένα χρηματιστήρια, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής και μεγέθους, όπου η πολιτική και το έργο τους μπορεί να είναι:

- Η προστασία του περιβάλλοντος (εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ρύπανσης κ.λπ.).
- Η αξιοποίηση και ανάπτυξη τεχνολογιών που βελτιώνουν τη διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
- Η ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών που βελτιώνουν τη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση κ.λπ.
- Η ανάπτυξη νέων υλικών που ελαχιστοποιούν την περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.λπ.

Όπως είναι προφανές, πρόκειται για μια επένδυση υψηλού κινδύνου και μεγάλης προσδοκώμενης απόδοσης, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.


Για τους «οπαδούς» των ΑΠΕ

Το Α/Κ Δήλος Πράσινη Ενέργεια επενδύει κυρίως σε μετοχές εταιρειών στον κλάδο των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Οι εταιρείες αυτές έχουν ενδεικτικά τις ακόλουθες δραστηριότητες: α) παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, β) κατασκευή του απαραίτητου εξοπλισμού, γ) ανάπτυξη τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος, δ) διαχείριση υδάτινων πόρων, ε) διαχείριση αποβλήτων, στ) ανακύκλωση απορριμμάτων κ.λπ. Ο επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροχρόνιος και απευθύνεται σε «επιθετικούς» επενδυτές.


Για τους «φίλους» του ΧΑΚ

Το Α/Κ Ελληνική Trust Κυπριακό Μετοχικό Εξωτερικού απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά των βασικότερων εταιρειών του Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Όπως όλα τα μετοχικά Α/Κ, ο επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροχρόνιος και αφορά σε όσους επιθυμούν ισχυρές αποδόσεις και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο.

Αν σας αρέσουν τα commodities

Σκοπός του Α/Κ Alico Funds of Funds Equity Εμπορευματικών Αξιών είναι η μακροπρόθεσμη απόκτηση υπεραξιών μέσω της ευέλικτης διαχείρισης σε επιλεγμένα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και σε funds που αναπαράγουν τις αποδόσεις βασικών δεικτών εμπορευματικών αξιών, με ισορροπημένη διασπορά μεταξύ των διαφορετικών μορφών εμπορευμάτων (ενέργεια, πολύτιμα μέταλλα, αγροτικά προϊόντα κ.λπ.).

Απευθύνεται στους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση σε προϊόντα τα οποία συνδέονται με τις τιμές των βασικών εμπορευματικών δεικτών, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις γενικότερες τάσεις των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Σύμφωνα με τους διαχειριστές, το Α/Κ είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να διαφυλάξουν μακροπρόθεσμα την αξία των χρημάτων τους από τον πληθωρισμό. Προφανώς, ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Για κέρδη από τη... θάλασσα

Το Α/Κ Alpha Ναυτιλία Μετοχικό Εξωτερικού σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, προσφέροντας στους μεριδιούχους κέρδη από την υπεραξία μετοχών επιλεγμένων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της ναυτιλίας και από τις μερισματικές τους αποδόσεις.

Η προτεινόμενη διάρκεια επένδυσης υπερβαίνει τα 5 χρόνια και ο κίνδυνος είναι υψηλός. Απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η ναυτιλία είναι κλάδος με δυναμική και επιθυμούν πρόσβαση μέσα από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Κανείς δεν έχασε... αγοράζοντας γη

Το γνωστό σλόγκαν έχει αρχίσει να αμφισβητείται έντονα στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό οι σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των ακινήτων αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Το Α/Κ Attica Real Estate Μετοχικό Εξωτερικού προσφέρει στους μακροπρόθεσμους επενδυτές τη δυνατότητα επίτευξης υπεραξιών μέσω ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, κυρίως εκδοτών με καταστατική έδρα στο εξωτερικό. Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού επενδύει κυρίως σε μετοχικούς τίτλους Εταιρειών Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός.

Για τους «φίλους» των εταιρικών ομολόγων

Το Α/Κ Alpha Εταιρικών Ομολόγων Ομολογιακό Εξωτερικού επενδύει σε διαπραγματεύσιμους ομολογιακούς τίτλους, κυρίως σταθερού επιτοκίου, που έχουν εκδοθεί από μη κρατικούς οργανισμούς, ή από υπερκρατικούς φορείς. Εκδότες είναι κυρίως χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική διαβάθμιση είναι τουλάχιστον «ΒΒΒ-/Βaa3».

Απευθύνεται σε επενδυτές με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε ένα ομολογιακό χαρτοφυλάκιο μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των κρατικών ομολόγων, με τον ανάλογο επενδυτικό κίνδυνο.

Τουρκία: Χίλιες και μία... επενδύσεις!

Το Eurobank EFG Equity - Turkish Equity σε ευρώ (κατηγορία Μετοχικό) σκοπό έχει να επενδύσει τα στοιχεία του ενεργητικού του, εκφρασμένα κυρίως σε τουρκικό νόμισμα ή που έχουν έκθεση στην Τουρκία, κυρίως σε μετοχικές κινητές αξίες και σε άλλες ισοδύναμες κινητές αξίες, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αποδεκτής χώρας ή που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένες αγορές.

Ανήκει στην κατηγορία υψηλού ρίσκου και απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν κέρδη μέσω της συμμετοχής τους σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών εταιρειών με έκθεση την Τουρκία, με δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Για ευκαιρίες στο... Αμέρικα

Το Α/Κ Ευρωπαϊκή Πίστη American Opportunities Μετοχικό Εξωτερικού επενδύει κυρίως σε μετοχές επιλεγμένων εταιρειών, υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχουν καταστατική έδρα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του Α/Κ, πέρα από τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των επιχειρήσεων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον χαρακτηρισμό της εταιρείας ως διεθνούς ηγέτη. Το Α/Κ παρουσιάζει υψηλό επενδυτικό αλλά και συναλλαγματικό ρίσκο εξαιτίας της επένδυσης του ενεργητικού σε δολάρια.


Η αναδυόμενη Ευρώπη

- Το Α/Κ Alpha Trust Emerging Europe έχει σκοπό να προσφέρει στους μακροπρόθεσμους επενδυτές τη δυνατότητα επίτευξης υπεραξιών και εισοδήματος, επενδύοντας κυρίως σε μετοχικούς τίτλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης.

- Το Α/Κ Alpha Ρουμανίας Μικτό Εξωτερικού επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων, πιστοποιητικών καταθέσεων εκδοτών που εδρεύουν στη Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο σε άλλες γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Σερβία).

- Το Eurobank EFG Equity - Dynamic Polish εντάσσεται στην κατηγορία των μετοχικών Α/Κ και επενδύει κυρίως σε μετοχές και σε άλλους τίτλους που είναι εκφρασμένοι σε πολωνικό νόμισμα ή που έχουν έκθεση στην Πολωνία.

Όλες οι τοποθετήσεις στις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης φυσικό είναι να διακρίνονται από αυξημένο επενδυτικό και από συναλλαγματικό ρίσκο, ωστόσο υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου