Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Απώλειες 473 εκατ. από τον τουρισμό στο επτάμηνο

H «αιμορραγία» στις τουριστικές εισπράξεις συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο με αποτέλεσμα η πτώση στο επτάμηνο των εσόδων από τους ξένους τουρίστες να φθάσει σε ποσοστό 9% σε σχέση με τον ίδιο διάστημα πέρυσι που συνιστά απώλειες 473 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος τα έσοδα από τον τουρισμό στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου άγγιξαν, φέτος, σε 4,8 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Συγκριτικά, με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2008 τα τουριστικά έσοδα υπολείπονται την ίδια περίοδο φέτος κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισπράξεων αποτυπώνει τη μεγάλη κρίση την οποία διέρχεται ο ελληνικός τουρισμός. Σε αντίθεση με την Ελλάδα οι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία, η Ισπανία κ.ά. καταγράφουν αύξηση κατά τη φετινή σεζόν στις τουριστικές τους εισπράξεις.

Τον Ιούλιο τα έσοδα κινήθηκαν κάτω από 2 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 4,7%. Αντίθετα, οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας σε 212,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι δαπάνες των Ελλήνων, φέτος, στο εξωτερικό ξεπέρασαν και τις δαπάνες των 205,9 εκατ. ευρώ που είχαν πραγματοποιήσει τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Στο επτάμηνο οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες σημειώνουν πτώση κατά 362 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν κατά 8,2% ή 111 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες των Ελλήνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 199 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο κατά 14,7%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 18,9%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 410 εκατ. ευρώ.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 358 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.549 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 1.822 εκατ. ευρώ ή 9,9%, ενώ οι εισπράξεις από τις αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 273 εκατ. ευρώ ή 4,1%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1.156 εκατ. ευρώ ή 26,8%, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων αυξήθηκαν οριακά κατά 35 εκατ. ευρώ ή 1,6%.

Στο επτάμηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,9% ή 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε.

Μόνο τον Ιούλιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1.482 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε μείωση κατά 11,1% ή 185 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 65 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 107 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες κατά 67 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου