Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα επώδυνα μέτρα 3,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2011

Τον δρόμο για νέα επώδυνα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2011, κυρίως με πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες για να καλυφθούν οι τρύπες του τρέχοντος προϋπολογισμού και οι επισφάλειες του επόμενου, δείχνει η τρόικα στην κυβέρνηση και δίνει ραντεβού για τον Νοέμβριο. Γκρίζες ζώνες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές στις συζητήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης των δημοσιονομικών μεγεθών εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για τις καταγραφόμενες αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό ζητώντας διορθωτικά μέτρα, ενώ εντόπισαν γκρίζες ζώνες και για το 2011.

Οι ενστάσεις της τρόικας για τους προϋπολογισμούς του 2010 και του 2011 επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:

Φορολογικές εισπράξεις. Εκτιμούν με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η υστέρηση στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ και συνεπώς θα χρειασθούν νέα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να κλείσει η τρύπα.

Δαπάνες. Αμφισβητούν το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν εντός του έτους ροκανίζοντας μέρος του πλεονάσματος. Η τρόικα εκτιμά ότι οι κρατικές οφειλές είναι υψηλότερες κατά τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να ολοκληρωθεί η συλλογή των σχετικών στοιχείων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τόκοι. Εντοπίζουν ψαλίδα 400 εκ. ευρώ στην καταβολή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου φέτος.

Καλλικράτης. Θεωρούν μετέωρο τον κυβερνητικό στόχο για εξοικονόμηση πόρων 500 εκ. ευρώ από την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011.

Εσοδα. Προβλέπουν μαύρη τρύπα τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου τον επόμενο χρόνο, λόγω της νέας μεγαλύτερης σε σχέση με φέτος καθίζησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, που θα υπονομεύσει τον στόχο για τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και κυρίως από τα τέλη για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων. Επίσης διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για την αποδοτικότητα του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Ανάπτυξη. Διαπιστώνουν ολιγωρίες, έλλειψη συντονισμού και στρατηγικής στην αναπτυξιακή πολιτική και ζητούν γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις για την αναζωογόνηση νευραλγικών τομέων της οικονομίας και την τόνωση των επενδύσεων.

Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η ύφεση θα είναι βαθύτερη της πρόβλεψης του Μνημονίου (2,6%), πράγμα που θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πέραν των παραπάνω θέτουν θέμα και για τα έσοδα του 1 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το μνημόνιο θα προέλθουν από τις μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στον συντελεστή 23% από 11%.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές ζητούν οι παραπάνω αποκλίσεις να καλυφθούν με επιπλέον περικοπές στις δαπάνες, καθώς εκτιμούν ότι η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας έχει εξαντληθεί, ενώ και η οικονομική ύφεση ανοίγει τρύπες στα προσδοκώμενα έσοδα.

Πηγή:Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου