Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Moody's: Κίνδυνοι υποβάθμισης από την αναιμική ανάκαμψη στην Ε.Ε.

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα σε αξιολογήσεις ορισμένων χωρών αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's στην έκθεση του για τα οικονομικά της Ε.Ε.. Σχετικά με το χρέος της Ελλάδας τονίζει πως θα σταθεροποιηθεί το 2013 στο 150% του ΑΕΠ και έκτοτε θα μειώνεται. Όπως αναφέρει οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης την οδήγησαν στις πρόσφατες υποβαθμίσεις Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ουγγαρίας. Ξεκαθαρίζει όμως πως δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η αξιολόγηση ως Αaa της Γαλλίας της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζει πως για την ώρα είναι σταθερή και πως αντανακλά τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αν και χαμηλός δεν είναι ανύπαρκτος. Ξεκαθαρίζει πάντως πως η Moody's θεωρεί ότι τα ομόλογα της Ελλάδας δεν ανήκουν στην κατηγορία που αξίζει να επενδύσει κανείς.

Όσον αφορά στο πακέτο διάσωσης της χώρας από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ αναφέρει ότι απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι ακόμα και αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα πλήρως, κάτι που αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου, το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί μόλις το 2013 και τότε γύρω στο 150% του ΑΕΠ ενώ μετέπειτα θα μειώνεται.

Στην έκθεση της τονίζει ότι τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι πλέον παρελθόν αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη μέλη της. Οι λόγοι είναι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα που θα πρέπει να ανακτηθεί αλλά και ο γηρασμός του πληθυσμού της Ε.Ε., που αν και δεν οφείλεται στην κρίση, θα προκαλέσει επιπρόσθετα κόστη στους προϋπολογισμούς των κρατών λόγω συντάξεων.

Ανησυχητικό, κατά τον οίκο, είναι και το φαινόμενο της άνισης ανάπτυξης κρατών μελών της Ε.Ε. φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία από τη μια και τις Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα από την άλλη.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου