Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

«Η Ελλάδα κυνηγάει την ουρά της» λέει ο ξένος Τύπος

Μετά τους επαίνους ήρθαν (ξανά) οι δυσοίωνες προβλέψεις. «Η ανεργία διογκώνεται, ενώ η Ελλάδα κλονίζεται» τιτλοφορείται χθεσινό άρθρο της «Wall Street Journal». Στο ίδιο πνεύμα με την αμερικανική εφημερίδα και το άρθρο της βρετανικής «Daily Τelegraph» με τίτλο «Η ελληνική κρίση δεν λέει να φύγει». Παρά την προχθεσινή θετική αντίδραση στην επιβεβαίωση της είσπραξης της δεύτερης δόσης του τριμερούς δανείου προς την Ελλάδα, μέρος του διεθνούς Τύπου επέλεξε χθες να παρουσιάσει τη «σκοτεινή πλευρά» της ελληνικής οικονομίας. Τα δύο δημοσιεύματα κατατείνουν στο ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες» για την Ελλάδα, «με την ύφεση να βαθαίνει, την ανεργία να αυξάνεται σταθερά και τη δυσαρέσκεια να τροφοδοτείται από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης» . Αυτά αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία δίνει έμφαση στο «αίσθημα δυσφορίας της κοινής γνώμης». Το εκτενέστατο άρθρο περιγράφει λεπτομερώς την εικόνα «ερημοποίησης των εμπορικών δρόμων του κέντρου της πρωτεύουσας», αλλά και τις ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία. Φιλοξενούνται μάλιστα δηλώσεις Αθηναίων που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα καθώς «μόνο με μια επανάσταση θα υπάρξει καλύτερο μέλλον στη χώρα».

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει βέβαια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας και έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής προκειμένου να μετριάσει την οργή «για τους πλουσίους που δεν πλήττονται από το πρόγραμμα λιτότητας». Ωστόσο αναφέρεται και σε δηλώσεις στελεχών της ΓΣΕΕ που προβλέπουν «εξαιρετικά θερμό φθινόπωρο» λόγω του αναμενόμενου νέου κύματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η «Daily Τelegraph» φωτίζει κυρίως τη δραματική κατάσταση των δημοσιονομικών που αντικατοπτρίζεται στα spreads. Τα ελληνικά ομόλογα «παρά το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες αποτιμώνται στις 835 μονάδες βάσης». Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι κάτι που θα συμβεί αργά ή γρήγορα» δηλώνει στην εφημερίδα αναλυτής της Μonument Securities, προσθέτοντας ότι υπό τις σημερινές συνθήκες «η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να συνεχιστεί για οικονομικούς λόγους».

Το δημοσίευμα εστιάζει στο διογκωμένο χρέος της Ελλάδας που « προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη τριετία, ακόμη και αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

«Η Ελλάδα κυνηγάει την ουρά της» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος σημειώνει, μεταφέροντας εκτιμήσεις αναλυτών, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει περάσει το σημείο που δεν έχει γυρισμό». Πάντως το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι «αυτό που αποκτά πλέον αποφασιστική σημασία για τη χώρα είναι το αν θα δεχθεί έναν νέο γύρο μέτρων λιτότητας».

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου