Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σε καθεστώς απραξίας η αγορά των ακινήτων

Η ABEBAIOTHTA στην οικονομία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και οι περιορισμένες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν οδηγήσει σχεδόν σε πλήρη απραξία την κτηματαγορά παρ' όλο που το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συζητείται όλο και εντονότερα.
ΣE απραξία βρίσκεται η αγορά ακινήτων εξαιτίας της απροθυμίας των υποψήφιων αγοραστών να επενδύσουν στην κτηματαγορά αλλά και των περιορισμένων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Oπως εξηγεί στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς: «Υπάρχει μεγάλη στασιμότητα και απραξία στην αγορά αυτή τη στιγμή. Το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι πολύ περιορισμένο και ελάχιστες είναι οι συμβολαιογραφικές πράξεις που γίνονται για αγοραπωλησίες. Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη ζητούμενη τιμή από τον ιδιοκτήτη και στην προσφερόμενη από τον αγοραστή, με αποτέλεσμα να μην τελεσφορούν οι πράξεις». Παρόλο που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών παραμένει υποτονικό με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των δικαιοπραξιών, το οποίο θα φέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων που από του χρόνου δεν θα μπορούν να πληρώσουν στο Δημόσιο ούτε τους φόρους των ακινήτων που κατέχουν, επισημαίνει ο κ. Παραδιάς.

«Δυστυχώς στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς το τραπεζικό σύστημα δεν στέκεται αρωγός μας» λέει ο πρόεδρος των ιδιοκτήτων ακινήτων τονίζοντας ότι: «Οι υποψήφιοι αγοραστές είτε τηρούν στάση αναμονής με την ελπίδα να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων είτε έχουν φοβηθεί από τη ρευστότητα των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία και διστάζουν να επενδύσουν στην κτηματαγορά. Υπάρχουν περιπτώσεις οικοπεδούχων οι οποίοι μάλιστα έχουν εκδώσει και την άδεια οικοδομής και διστάζουν να ξεκινήσουν την ανέγερση εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά κυριαρχεί ο φόβος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσες αγοραπωλησίες ολοκληρώνονται οι τιμές των ακινήτων είναι μειωμένες κατά 5%-10% σε σχέση με πέρυσι ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων έχουν υποστεί τα ακίνητα μεγάλου εμβαδού, είτε αυτά διατίθενται προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

Παράλληλα, δημοσιονομική αποτυχία στα αναμενόμενα έσοδα του κράτους προβλέπει η ΠΟΜΙΔΑ εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος των πολιτών για την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων. «Απαιτούνται οι εξής αναγκαίες και υπερεπείγουσες αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση» αναφέρεται στο www.pomida.gr. και ειδικότερα:

• Η τακτοποίηση να μην είναι προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.

• Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού.

• Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών».

• Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμο ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο.

• Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέσουν μαζικά σε έναν μηχανικό.

• Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα τον φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου