Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Έμεινε από... λάστιχο η αγορά αυτοκινήτου

Εμποροι αυτοκινήτων σε απόγνωση. H φράση αυτή ίσως δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την αγορά αυτοκινήτων που ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Παρότι οι έμποροι κατεβάζουν τις τιμές τους και προχωρούν σε προσφορές, εντούτοις τα αυτοκίνητα δεν πωλούνται.Η επανειλημμένη αύξηση της φορολογίας στην αγορά και στη χρήση του αυτοκινήτου (ΦΠΑ, φόροι πολυτελείας, φόροι εταιρικών αυτοκινήτων, τεκμήρια, υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας, φόροι στα καύσιμα), σε συνδυασμό με την εύλογη λόγω της κρίσης κάμψη της κατανάλωσης, οδήγησαν τον περασμένο μήνα την αγορά σε μείωση κατά 64,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Ενδεικτικό ότι η αγορά αυτοκινήτου έχει μείνει από... λάστιχο είναι ότι οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιούλιο στη Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), περιορίστηκαν κατά 73,6% στα 731 Ι.Χ. σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο μήνα πωλήθηκαν 1.014 οχήματα, αριθμός μειωμένος κατά 57,7% έναντι του Ιουλίου του 2009.
Όπως λένε κύκλοι της αγοράς, αν η κυβέρνηση δεν λάβει κάποιο μέτρο στήριξης της αγοράς, τότε εκατοντάδες κανόνια, μεταξύ των οποίων και από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες, θα σκάσουν οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες υπαλλήλους.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα οι αντιπροσωπείες προσπαθούν να ξορκίσουν την αναβλητικότητα των εν δυνάμει αγοραστών με εκπτώσεις που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, πολυετή άτοκη χρηματοδότηση, άτοκες δόσεις, προγράμματα after sales, δωρεάν εξοπλιστικά πακέτα.

Άσχημο και το 2009
Τη ζοφερή εικόνα της αγοράς περιγράφει και πανελλαδική έρευνα της Stat Bank, σύμφωνα με την οποία τα συνολικά κέρδη των 278 μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών το 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν μειωμένα κατά 40,7%. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που περνούν σε ζημιές αυξάνεται συνεχώς. Ενώ το 2007 το ποσοστό των ζημιογόνων ήταν 25%, το 2009 το ποσοστό έφτασε το 39,6%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων αναμένεται να υπερβεί το 45% το 2010.

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου