Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επιστρέφουν στο νοίκι οι Θεσσαλονικείς

Σε ελεύθερη πτώση, που φτάνει έως και το 40%, οι τιμές των μισθωμάτων των μεταχειρισμένων κατοικιών.Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται από τα μέσα του 2009 οι τιμές μίσθωσης των μεταχειρισμένων κατοικιών. Οι Θεσσαλονικείς κάνουν στροφή στο ενοίκιο, καθώς το όνειρο απόκτησης του δικού τους κεραμιδιού μοιάζει πλέον μακρινό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 20% έως 30% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 40% έναντι των αρχικών απαιτήσεων των ιδιοκτητών τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των διαμερισμάτων που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση είναι μεταχειρισμένα, καθώς τα νεόδμητα είτε έχουν απορροφηθεί από τους ίδιους τους εργολάβους είτε διατίθενται προς πώληση. Με δεδομένη την καθοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας τα νεόδμητα προς ενοικίαση θα αρχίσουν να μοιάζουν με είδος εν εξαλείψει.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα οι μεσίτες δεν αποκλείουν και περαιτέρω πτώση τιμών, ενώ εντονότερη κρίση αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κατοικίες, οι οποίες έχουν υψηλότερα ενοίκια και αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμέρισμα στο Καραμπουρνάκι, που μέχρι πρότινος νοικιαζόταν προς 800 ευρώ, ενώ σήμερα το απαιτούμενο μίσθωμα δεν ξεπερνά τα 550 ευρώ, με αποτέλεσμα η αρχική του τιμή να έχει περιοριστεί κατά 45%. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι γκαρσονιέρες και τα στούντιο, που είναι δυσεύρετα και οι τιμές τους παραμένουν τσουχτερές.
Την ίδια ώρα οι μέχρι πρότινος φερέλπιδες αγοραστές ακινήτων βλέποντας ότι δύσκολα θα δανειοδοτηθούν ή ότι το δάνειο που τελικά θα λάβουν θα είναι μικρότερο των αναγκών τους επιστρέφουν ξανά στο ενοίκιο με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς.

Στα αζήτητα έως και πάνω από ένα χρόνο
Και μπορεί η ζήτηση για την ενοικίαση διαμερισμάτων να αυξάνεται, ωστόσο η περίοδος που μένουν αδιάθετα συνεχώς επιμηκύνεται, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που παραμένουν στα αζήτητα από μερικούς μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο. Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, που έχει κάνει τους ενδιαφερόμενους περισσότερο αναβλητικούς, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, τα διαμερίσματα, τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για καλές περιπτώσεις, δεν… περίμεναν περισσότερο από δύο-τρεις εβδομάδες μέχρι να βρουν τον ενοικιαστή τους! Πλέον τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα που έχει προς διάθεση κάθε μεσιτικό γραφείο είναι διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν.

Κέντρο και ανατολικά
Μπορεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης να αποτελεί τον βασικότερο πόλο έλξης για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, ωστόσο οι τιμές κάθε άλλο παρά σταθερές εμφανίζονται. Η πτώση των ενοικίων αγγίζει το 20% με 30% με την οδό Εγνατία να πρωτοστατεί στα χαμηλά μισθώματα. Ιδιαίτερα τα σπίτια που είναι κακοσυντηρημένα, σε στενούς δρόμους, χαμηλούς ορόφους παραμένουν επί μακρόν στα αζήτητα παρά τις μειώσεις των μισθωμάτων. Μοναδικοί ενδιαφερόμενοι στις εν λόγω περιπτώσεις μετανάστες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να τα νοικιάσουν, προκειμένου να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Αντίστοιχη είναι η πτώση των ενοικίων και στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Καλαμαριάς, το οποίο στα μέσα του 2009 μισθωνόταν προς 550 ευρώ το μήνα και σήμερα η τιμή ενοικίασής του είναι 400 ευρώ.
Οι τιμές ενοικίασης τόσο στο κέντρο όσο και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας Γρηγόρη Λιάντα κυμαίνονται για διαμερίσματα 20ετίας, με δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο από 400 έως 450, ενώ για διαμερίσματα με τρία δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο από 500 έως 550 ευρώ. Χαμηλότερη είναι η τιμή ενοικίασης για διαμέρισμα ενός δωματίου, με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, καθώς κυμαίνεται από 350 έως 400 ευρώ. Από 250 έως 400 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν οι ενοικιαστές γκαρσονιέρας-στούντιο 25 έως 45 τ.μ.

Δυτικά
Χαμηλότερες είναι οι τιμές στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου η πλειονότητα των προσφερόμενων διαμερισμάτων είναι νεόδμητα ή πενταετίας. Για διαμέρισμα με δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο η τιμή ενοικίασης είναι περί τα 350 ευρώ, για διαμέρισμα με τρία δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο 450 ευρώ, ενώ για διαμέρισμα ενός δωματίου, με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο 250 ευρώ.

Της Λίνας Τσιρέκα
ltsireka@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου