Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

387 δισ. ευρώ οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου την εξαετία 2010-2015

Σοκ και δέος προκαλούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανεβάζουν τις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για την εξαετία 2010-2015 στο αστρονομικό ποσό των 387 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των 110 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.- ΔΝΤ (και τα οποία η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να ξεχρεώνει από το 2013), η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διεκδικήσει από τις αγορές τα εναπομείναντα 277 δισ. ευρώ, όταν το ετήσιο ΑΕΠ της μετά βίας ξεπερνά τα 230 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαστικό το «θαύμα» της εξυγίανσης σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε το Δημόσιο να μπορέσει να αντλήσει τα δανειακά από τις αγορές σε κόστος τέτοιο που δεν θα οδηγεί στις πύλες της χρεοκοπίας. Για φέτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενσωματώνονται στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, οι απαιτήσεις δανειακών κεφαλαίων διαμορφώνονται φέτος σε 73,6 δισ.

ευρώ. Από αυτά, 27,6 δισ. ευρώ θα εισφέρει η Ε.Ε., 10,4 δισ. ευρώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 31,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντληθεί από τις αγορές και έως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα εκδώσει νέα σειρά εντόκων γραμματίων για επιπλέον 4 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια φέτος, εφόσον τηρηθούν κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου, πρόβλημα κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου δεν υπάρχει.

Από το 2011 όμως, τα πράγματα ζορίζουν. Η τρόικα υπαγορεύει έξοδο του Δημοσίου στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό σε αντιδιαστολή με τις φετινές επιταγές αναχρηματοδότησης των λήξεων εντόκων γραμματίων με εκδόσεις έως έξι μηνών. Σύμφωνα με τον πίνακα κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου που έχει καταρτίσει, το επόμενο έτος το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί με μεσομακροχρόνιους τίτλους (3ετή, 5ετή ή και 10ετή ομόλογα)

4,8 δισ. ευρώ, πέραν των 8 δισ. ευρώ που πρέπει να αναζητήσει μέσω εντόκων γραμματίων.

Να πειστούν οι αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως τα μέσα του επομένου έτους η πρόοδος που θα έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία θα είναι τέτοια που θα πείθει τις αγορές να κατεβάσουν τις απαιτήσεις τους σε επίπεδο κόστους δανεισμού (τα περίφημα spreads προς το παρόν παραμένουν στην περιοχή των 800 μονάδων κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και για έναν χρόνο να ήθελε να δανειστεί το Δημόσιο, θα πλήρωνε επιτόκιο πάνω από 7% και για δέκα χρόνια θα ξεπερνούσε το 10%).

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου